fbpx

Çfarë është sindroma e Rebekës, që çiftet gjithnjë e më shumë po ndahen prej saj

A keni dëgjuar ndonjëherë për këtë sindromë? Ne po flasim për atë që i referohet një lloji xhelozie retroaktive dhe shqetësime për ndjenjën e xhelozisë kur ju e dini të kaluarën sentimentale dhe seksuale të partnerit tuaj.

Sindroma e Rebekës

Pak xhelozi e shëndetshme ndaj partnerit nuk dhemb kurrë. Të gjithë e kemi provuar të paktën një herë në jetën tonë. Gjëja e rëndësishme është që bëhet fjalë për një xhelozi të shëndetshme, që nuk bëhet e sëmurë, e që do të prishë marrëdhëniet me partnerin. Dhe në fakt, jetën e të dyve. Kur flasim për xhelozi prapavepruese, pra pa asnjë bazë, kjo mund të jetë shkatërruese, transmeton Revista Class.

Emri rrjedh nga filmi i Alfred Hitchcock. Një grua e ve martohet për herë të dytë, deri në momentin kur fantazma e gruas së tij të vdekur Rebeka shfaqet dhe përpiqet që ta ndajë çiftin. Kjo formë e xhelozisë shqetëson marrëdhëniet dhe i çon çiftet me shumë gjasë drejt ndarjes.

Si ta njohim atë?

Vuajtjet në mënyrë obsesive kërkojnë detaje rreth jetës së kaluar emocionale dhe seksuale. Ai bën krahasime të vazhdueshme midis vetes dhe ish-partnerit, kërkon informacion, detaje, dëshiron të dijë më shumë. Kur flet për këtë çështje, personi shfaqet i mërzitur. Gjithçka vjen si fryt i imagjinatës dhe kjo nuk e le çiftin që të jetojë i lirë lidhjen apo dashurinë e momentit.

Çfarë duhet të bëni?

Duhet pranuar që partneri ka pasur një të kaluar. Dhe ka një ose më shumë ish-a. Nëse flasim për të, duhet ta bëjmë gjithmonë me qetësi, sepse deri tani është një histori që i përket së kaluarës. Mundohuni të gjeni gjithmonë anët pozitive të historisë aktuale, duke shmangur krahasimet. Mos e nënvlerësoni xhelozinë prapavepruese. Nëse është e nevojshme, një kurs i psikoterapisë mund të ndihmojë shumë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button