fbpx

Rritja e ndikimit të Kinës në kufijtë e BE-së dhe shqetësimi i SHBA-ve

Mulliri i çelikut është i dukshëm për milje rreth Smederevos, duke shpërndarë shtullunga tymi të trashë të zi në qiellin serb. Më shumë se 100 vjet i vjetër, mulliri është zemra rrahëse e qytetit, në brigjet e lumit Danub.

Kjo rrugë shpëtimi është e lidhur tani me Kinën, transmeton Top Channel.

“Nëse kinezët nuk do ta blinin atë, ne do të kishim kaos këtu,” thotë Ljubisa Stojiljkovic, një banore e Smederevo.

Fabrika pati vështirësi në fund të viteve 1990, dhe US Steel e bleu atë për 33 milion dollarë në 2003. Më pak se një dekadë më vonë, nën hijen e krizës globale ekonomike, kompania ia shiti qeverisë serbe për një dollar.

Në vitin 2016, Kina pa një zgjerim. HBIS Group, ose Hesteel Group, një prodhues shtetëror i çelikut, bleu mullirin për një çmim prej 52 milion dollarësh dhe premtoi dhjetëra milion më shumë në të ardhmen. Nga 66,000 njerëz që jetojnë në Smederevo, sipas regjistrimit të fundit nga viti 2011, rreth 5,000 punojnë në mulli.

Kjo është një pjesë e vogël e investimeve kulluese në Serbi, e cila dikur e shpalli veten si një nga miqtë më të mirë të Kinës në Evropë. Ajo miqësi vetëm është forcuar. Pekini ka derdhur rreth 4 miliard dollarë investime – kryesisht nga firmat shtetërore – në Serbi që nga viti 2011, sipas të dhënave nga Ambasada e SHBA në Beograd, afërsisht e barabartë me investimet amerikane në vendin e Ballkanit Perëndimor.

Përveç kësaj, Kina ka premtuar 5 miliardë dollarë të tjerë kredi dhe projekte të infrastrukturës rajonale, i tha Zëvendës Kryeministri Zorana Mihajloviç për Reuters në korrik. Projektet përfshijnë përmirësime të mëdha në autostradat, hekurudhat dhe industrinë.

Shtetet e Bashkuara dhe Evropa kanë parë se si gjurmët kineze në Serbi janë rritur, duke e zhvendosur Beogradin nga aleatët e tij tradicionalë në Perëndim te miku i tij i ri në lindje. Në pragun e Bashkimit Evropian, Serbia ka bërë të qartë se anëtarësimi në BE është një nga qëllimet e tij strategjike, por lëvizjet e fundit të Beogradit kanë vënë në pikëpyetje qëllimin e vendit.

“Ne po mundohemi t’i mbështesim ata që të lëvizin në një drejtim. Ata duhet të jenë të kujdesshëm se ku po shkojnë,” tha ambasadori amerikan në Serbi Kyle Scott për CNN.

Firma kineze që ka tërhequr vëmendjen më të madhe nga SH.B.A. është Huawei, ofruesi më i madh i pajisjeve të telekomit në botë. Huawei është duke instaluar kamera vëzhgimi në Beograd, si pjesë e nismës së saj “Qyteti i sigurt”. Dhe ka plane që Huawei të ndërtojë një rrjet 5G në Serbi, pavarësisht shqetësimeve të sigurisë së SHBA për firmën kineze – shqetësime të cilat kompania ka mohuar.

Ndërsa SH.B.A. u ka ndaluar kompanive amerikane që të përdorin ingranazhet e telekomit nga Huawei, nuk ka asnjë ndalim të tillë në Bashkimin Evropian. Dhe Gjermania, Italia, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar duhet të shkojnë në shkallë të ndryshme që të shprehin dëshirën për të punuar me Huawei në shërbimet e gjeneratës tjetër 5G.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button