fbpx

Pas vendimit të OKB-së, viktimat e përdhunimit në Bosnje në pritje të dëmshpërblimit

Kombet e Bashkuara kanë urdhëruar Bosnje dhe Hercegovinën që ta dëmshpërblejë një grua të përdhunuar nga një ushtar serb gjatë luftës.

Ky ka qenë rasti i parë i dhunës seksuale që është sjellë para Komitetit të OKB-së kundër Torturës.

Disa thonë se ankesa e myslimanes nga Bosnja, e përdhunuar në vitin 1993, mund të shërbejë si precedent, duke iu mundësuar viktimave të dhunës seksuale në gjithë botën të kërkojnë kompensim, në bazë të ligjeve ndërkombëtare për torturat.

Komiteti, po ashtu, kërkoi që Bosnja të sigurojë kompensim të shpejtë, të drejtë dhe adekuat, si dhe kujdes mjekësor dhe psikologjik falas për ankuesen, ashtu si edhe kërkim-falje publike.

Vendimi, i cili u mor ditë më parë, është shumë i rëndësishëm, thotë për Shërbimin e Ballkanit të Radios Evropa e Lirë, Enisa Sallçinoviq, nga Shoqata e të Burgosurave në Bosnje.

“Më vjen vërtet mirë që dëmshpërblimi do të paguhet”, thotë Sallçinoviq, duke kujtuar se përpjekjet që viktimat e përdhunimit në luftë të marrin statusin e viktimave civile të luftës, kanë zgjatur gati dy dekada.

Vendim me rëndësi globale

Për Adrijana Hanushiq Beqiroviqin, këshilltare e lartë ligjore në organizatën TRIAL, e cila e ka udhëhequr lëndën, vendimi i Komitetit të OKB-së është i rëndësishëm për disa arsye.

“Këtë vendim e konsiderojmë revolucionar, jo vetëm në nivel të shtetit tonë, por edhe global, sepse është vendimi i parë i këtij organi për një përfaqësuese të viktimave të dhunës seksuale të luftës”, thotë Hanushiq Beqiroviq.

Artikullin e plotë mund ta lexoni në Radio Evropa e Lirë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button