fbpx

Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri (FOTO-VIDEO)

Në Shqipëri me aktivitete të ndryshme në javën e fundit të muajit qershor përkujtohet gjenocidi grek mbi shqiptarët e Çamërisë. Këtë vit shënohet 75-vjetori i gjenocidit grek në Çamëri, ndërsa data 27 qershor është shpallur me ligj nga Kuvendi i Shqipërisë si “Dita e gjenocidit ndaj shqiptarëve të Çamërisë nga shovinistët grekë”.

Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri
Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri. Foto: Olsi Shehu

Pelegrinazh, ekspozita, aktivitete përkujtimore dhe të tjera janë pjesë e “Javës së Historisë dhe Kulturës Çame”, që me anë të tyre synohet të sillen në vëmendje vuajtjet dhe të mos harrohet gjenocidi, por edhe të ruhet dhe transmetohet kultura çame në Shqipëri dhe më gjerë.

-“Shqiptarët e Çamërisë do ta përkujtojnë gjithmonë 27 qershorin”

Në lidhje me këtë përvjetor, kryetari i Shoqatës Patriotike Çamëria, Dritan Sejko, për Anadolu Agency (AA), tha se këtë vit përkujtojnë 75-vjetorin e fillimit të fundit të gjenocidit grek ndaj shqiptarëve të Çamërisë, ndaj një popullsie të pambrojtur.

Dritan Sejko
Dritan Sejko. Foto: Olsi Shehu

“Fillimi i fundit sepse qershori i vitit 1944 ishte gjenocidi përfundimtar, ai ishte fundi i një politike shoviniste prej dekadash nga qeveria greke që kulmoi me gjenocidin. Ndërkohë kishte vite që bëhej një presion psikologjik ndaj shqiptarëve të Çamërisë ndër dekada. Kjo ishte pika kulminante ku mbi shqiptarët e Çamërisë u përdorën armë, por edhe spastrimi etnik”, tha Sejko.

Sejko thekson se shqiptarët e Çamërisë e kanë përkujtuar dhe do ta përkujtojnë gjithmonë 27 qershorin, sipas tij edhe kur çështja çame të zgjidhet. “Kjo është një datë historike, që është dhe do të jetë pjesë e historisë jo vetëm të Çamërisë, por e gjithë kombit shqiptar”, shprehet për AA kreu i Shoqatës Patriotike Çamëria.

Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri
Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri. Foto: Olsi Shehu

Lidhur me kërkesat e komunitetit të shqiptarëve të Çamërisë, Sejko shprehet se janë ato që i kanë çdo individ dhe grup shoqëror, që janë në bazë të lirive dhe të drejtave themelore të njeriut, si të lëvizjes së lirë, të gëzimit të pronës, të njohjes së gjenocidit, që sipas tij, kjo është më thelbësore sepse ka të bëjë me dinjitetin njerëzor.

Shoqata Çamëria dhe Partia Drejtësi, Integrim dhe Unitet (PDIU) kërkojnë nga Qeveria e Shqipërisë që Varrezat e Kllogjerit në Konsipol të shpallen varreza monumentale të njohura nga shteti shqiptar që në çdo 27 qershor, të organizohet ceremoni zyrtare e homazheve. Sejko u shpreh se kjo duhet të zyrtarizohet sepse 27 qershori është datë e njohur nga Parlamenti i Shqipërisë dhe sipas tij është një detyrim i shtetit shqiptar.

Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri
Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri
Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri
Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri. Foto: Olsi Shehu
Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri
Shqipëria përkujtoi 75-vjetorin e gjenocidit grek në Çamëri. Foto: Olsi Shehu
Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close