fbpx

Treni i aeroportit nuk do të fillojë të qarkullojë në tre vitet e ardhshme

Në Programi kombëtar për infrastrukturë hekurudhore për periudhën 2019 – 2021 nuk është regjistruar projekti për të lëshuar në qarkullimin tren nga stacioni hekurudhor Shkup deri në aeroportin ndërkombëtar “Shkup”. Ministria e transportit dhe lidhjeve e ka përfshirë këtë projekt në Strategjinë kombëtare të transportit për periudhën 2018 – 2030, por për realizim konkret së pari duhet të hartohet studim i fizibilitetit dhe dokumentacioni i projektit për ndërtimin e një hekurudhë me gjatësi prej 3 deri në 5 km larg edhe në stacionin e ardhshëm hekurudhor në aeroport, njofton Meta.mk.

Versioni i propozuar i Programit kombëtar për infrastrukturën hekurudhore për 3 vitet e ardhshme sot ishte për shqyrtim para deputetëve në seancën e 102-të të Kuvendit. Në dokumentin e përgatitur janë përfshirë projektet që tashmë kanë filluar për rindërtimin e Korridorit hekurudhor 10, ndërtimin e linjës hekurudhore drejt Bullgarisë dhe në përgatitjen e studimeve të para fizibilitetit dhe dokumentacionin teknik për disa projekte, por jo edhe për trenin e aeroportit.

“Meta” tashmë ka shkruar se shteti dhe TAV duhet të bashkërisht të fillojnë përgatitjen e studimit të fizibilitetit të projektit. Justifikimin eventual për përfshirje të trenit për në aeroport, që do të përcaktohej nga studimi i fizibilitetit, do të jetë në gjendje për të hapur dyert për të aplikuar për fonde për këtë projekt nga BE-ja apo nga institucionet financiare ndërkombëtare.

Siç thuhet në Strategjinë kombëtare të transportit, shfrytëzimi i infrastrukturës hekurudhore në rajonin e Shkupit në vitin 2015 ishte vetëm 19.1% e kapacitetit të saj. Nga ana tjetër, trafiku ajror në Aeroportin ndërkombëtar të Shkupit vazhdon të rritet, me pritshmëri se në vitin 2022 do të arrijë në 3 milionë pasagjerë në vit. Lidhje hekurudhore nga aeroporti deri në Shkup do të ishte një nga linjat e hekurudhës së qytetit, e cila ndërkohë duhet të shkarkojë rrëmujën e trafikut në kryeqytet.

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button