13 vende të BE pro zgjerimit: Të hapen negociatat me Tiranën dhe Shkupin

Trembëdhjetë vende të BE-së, shumica anëtarë të rinj nga Evropa Qendrore dhe Lindore, si edhe Italia dhe Austria, do t’i drejtohen me kërkesë 28 vendeve të BE-së për hapjen e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, njofton TCH.

EUROACTIV raporton se pro hapjes se negociatave janë: Estonia, Lituania, Letonia, Republika Çeke, Polonia, Sllovakia, Hungaria, Bullgaria, Italia, Austria, Kroacia, Sllovenia dhe Malta.

Komisioni Evropian ka rekomanduar zyrtarisht hapjen e bisedimeve me Shkupin dhe Tiranën, por vendimi duhet të konfirmohet nga të gjitha vendet anëtare në Këshill, ku Franca dhe Holanda udhëheqin opozitën.

Ndërkohë në një deklaratë të Përbashkët të Ministrave të Jashtëm mbi angazhimin e BE për integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor thuhet se:

Ne, Ministrat e Jashtëm të Republikës Çeke, Republikës së Estonisë, Republikës së Letonisë, Republikës së Lituanisë, Hungarisë, Republikës së Bullgarisë, Republikës së Italisë, Republikës së Maltës, Republikës së Austrisë, Republikës së Kroacisë , Republika e Sllovenisë, Republika e Polonisë dhe Republika Sllovake shprehim mbështetjen tonë të vazhdueshme për Ballkanin Perëndimor në rrugën e tyre evropiane. Procesi i zgjerimit të BE-së ka një fuqi transformuese pozitive në Ballkanin Perëndimor dhe është një investim në paqen dhe stabilitetin në Evropë. Është thelbësore për të siguruar përparimin e përgjithshëm të rajonit. BE-ja duhet të përmbushë angazhimin e saj të qartë për integrimin evropian të Ballkanit Perëndimor. Nuk ka “plan B”.

Duke marrë parasysh rëndësinë e vendimit të tyre për të ardhmen e të gjitha shteteve dhe popujve në Evropë, u bëjmë thirrje anëtarëve të Këshillit që të marrin vendime të hapura dhe të guximshme në qershor, gjë që do të nxiste përparimin e vazhdueshëm të reformave në përputhje me standardet dhe vlerat e BE-së. si një bashkëpunim rajonal i forcuar, pajtim, marrëdhënie të mira fqinjësore dhe një mbështetje e rëndësishme për paqen, stabilitetin dhe zhvillimin e rajonit dhe Kontinentit.

Përpara Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme këtë Qershor, i bëjmë thirrje të gjithë pjesëmarrësve të BE-së që të ruajnë dhe të konsolidojnë vrullin pozitiv duke hapur negociatat e pranimit me Republikën e Shqipërisë dhe Republikën e Maqedonisë Veriore. Ne jemi të vendosur të përmbushim përgjegjësitë tona dhe të reagojmë pozitivisht në progresin e bërë nga të dy vendet.
Duke rikujtuar konkluzionet e Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme të qershorit 2018, që përcaktojnë rrugën drejt hapjes së negociatave të pranimit në qershor të vitit 2019, si dhe dokumenteve të mëparshme të përbashkëta, i bëjmë thirrje anëtarëve të Këshillit që:

– të zbatojë rekomandimet përkatëse të Komisionit Evropian;
– të përmbushë angazhimet tona dhe të sigurojë besueshmërinë e politikës së zgjerimit të BE bazuar në kushtëzimin e qartë dhe parimin e meritave të veta;

– përforcimi i besueshmërisë së BE-së në dimensionin ndërkombëtar dhe institucional, si dhe ruajtja e niveleve të BE-së në rajon;
– të njohin përpjekjet e jashtëzakonshme dhe progresin e bërë nga Republika e Shqipërisë dhe Republika e Maqedonisë Veriore në miratimin dhe zbatimin e reformave të nevojshme dhe në rastin e Republikës së Maqedonisë Veriore

-gjithashtu të pranojnë rëndësinë historike të Marrëveshjeve me Republikën e Greqisë dhe Republikën të Bullgarisë, të cilat paraqesin një shembull të adresimit të çështjeve të hapura për rajonin dhe më gjerë;

– të njohin politikën e zgjerimit si mjetin më të suksesshëm për të promovuar standardet dhe vlerat e BE-së dhe për të nxitur prosperitetin, demokracinë dhe stabilitetin në rajon;
– të vazhdojë të mbështesë perspektivën e përcaktuar qartë të anëtarësimit në BE, e cila është forca shtytëse për zbatimin e reformave të vështira dhe zgjidhjen e çështjeve dypalëshe të pazgjidhura në Ballkanin Perëndimor;

– njohin ndikimin e pazëvendësueshëm të politikës së zgjerimit në procesin e forcimit të Evropës;

Dhe kështu – mbështesin marrjen e vendimeve për hapjen e negociatave me Republikën e Shqipërisë dhe Republikën e Maqedonisë Veriore në qershor 2019. Fillimi i procesit të negociatave do t’u mundësojë këtyre dy vendeve të përqëndrohen më shumë në reformat e nevojshme, ndërsa BE do të sigurojë një mjet të vlefshëm për të shqyrtuar përparimin e tyre individual. Për më tepër, fillimi i bisedimeve të pranimit me Republikën e Shqipërisë dhe Republikën e Maqedonisë Veriore do të shërbejë si një faktor i rëndësishëm motivues për të gjithë rajonin. Siguron një situatë të favorshme. Fillimi i negociatave në qershor 2019 do të kontribuojë në forcimin e qëndrueshmërisë së vendeve ndaj interesave të jashtme dhe të dëmshme të lojtarëve të tjerë dhe për të siguruar që BE të vazhdojë të jetë lojtari kryesor për një transformim pozitiv rajonal.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button