fbpx

Na duket e pabesueshme, por edhe burrat kanë cikël mujor

Disa ditë të muajit… ata as nuk duken si burra! Shterimi, mbindjeshmëria, ndryshimet e gjendjes, uria e papritur dhe nervoziteti kanë dyshuar shumë prej grave që mbase një sindromë premenstruale është gjithashtu e mundshme për meshkujt. Po, për shkak se publiku femëror nuk është i vetmi që i nënshtrohet ndryshimeve të gjendjes, njësoj ndodh edhe me burrat.

Disa nga këto ide kanë zhvilluar një studim të diskutueshëm! Është endokrinologu sllovak Peter Celec, i Universitetit Comenius të Bratislavës, i cili në vitin 2002 publikoi një studim duke argumentuar se nivelet e hormoneve mashkullore gjatë muajit ndryshojnë. Prandaj hipoteza e një cikli mashkullor ekziston, por në realitet deri më sot nuk ka prova shkencore.

A ka një sindromë premenstruale tek meshkujt?

Përtej mungesës së dukshme të faktorit të gjakut, një cikël mujor hormonal ekziston. Tek meshkuj, protagonisti kryesor i luhatjeve hormonale, të cilat regjistrohen mesatarisht katër herë në ditë, është testosteroni, një hormon mashkullor i rëndësishëm për zhvillimin e karakteristikave seksuale, i cili është gjithashtu thelbësor për metabolizmin, menaxhimin e humorit, shëndetin e indeve të kockave, etj.

Disa ditë të muajit… ata as nuk duken si burra! Shterimi, mbindjeshmëria, ndryshimet e gjendjes, uria e papritur dhe nervoziteti kanë dyshuar shumë prej grave që mbase një sindromë premenstruale është gjithashtu e mundshme për meshkujt. Po, për shkak se publiku femëror nuk është i vetmi që i nënshtrohet ndryshimeve të gjendjes, njësoj ndodh edhe me burrat.

Disa nga këto ide kanë zhvilluar një studim të diskutueshëm! Është endokrinologu sllovak Peter Celec, i Universitetit Comenius të Bratislavës, i cili në vitin 2002 publikoi një studim duke argumentuar se nivelet e hormoneve mashkullore gjatë muajit ndryshojnë. Prandaj hipoteza e një cikli mashkullor ekziston, por në realitet deri më sot nuk ka prova shkencore.

A ka një sindromë premenstruale tek meshkujt?

Përtej mungesës së dukshme të faktorit të gjakut, një cikël mujor hormonal ekziston. Tek meshkuj, protagonisti kryesor i luhatjeve hormonale, të cilat regjistrohen mesatarisht katër herë në ditë, është testosteroni, një hormon mashkullor i rëndësishëm për zhvillimin e karakteristikave seksuale, i cili është gjithashtu thelbësor për metabolizmin, menaxhimin e humorit, shëndetin e indeve të kockave, etj.

Testosteroni jo vetëm që ndikon në jetën seksuale, por ky hormon merr rëndësi të konsiderueshme në përgjithësi për nivelin e vitalitetit të personit. Prandaj, një luhatje hormonale mund të korrespondojë me një ndryshim të rëndësishëm në humor.

Sipas prof. Peter Schlegel, nga departamenti i Urologjisë në Universitetin Cornell në Nju Jork, do të ishte një sindrom i vërtetë, i lidhur me luhatjet e testosteronit dhe i njohur si Sindromi i mashkullit të mërzitur ose sindromi i njeriut nervoz. Simptomat? Hiper ndjeshmëri, lodhje, nervozizëm dhe emocion.

Kortizoli dhe stresi

“Duhet të kemi parasysh se ekzistojnë dy lloje stresi”, shpjegon eksperti. Një lloj, mund të themi, pozitiv, ndaj asaj me të cilën duhet të përballemi gjatë ditës, të aftë për të kryer një funksion të dobishëm, sepse në njëfarë kuptimi na shtyn të përballojmë situatën dhe na motivon të japim më të mirën në performancë. Kjo është ajo që ne e quajmë eustron, një term i shpikur nga endokrinologu Hans Selye: fjalë për fjalë, nga greqishtja: stresi i mirë.

Çrregullimi, nga ana tjetër, paraqet një gjendje negative që vazhdon edhe kur situata e stresit ka mbaruar. Për shembull, një situatë problematike në punë, trafik ose radhë, vështirësia në marrëdhëniet me kolegët, mund të kenë një efekt veçanërisht shkatërrues kur ato janë pjesë e një periudhe që tenton të zgjasë me kalimin e kohës dhe mund të çojë në një ndryshim edhe në cikle hormonale. “Prodhimi i kortizolit, i lidhur me faktin se përjeton situata stresuese, rrit nervozizmin: burrat më të ndjeshëm mund ta kenë më të vështirë për të menaxhuar ankthin dhe mbi të gjitha përpiqen të kenë një gjendje shpirtërore të qëndrueshme”. Përgjigjet e alarmit të trupit janë një mesazh se si trupi reagon ndaj stresit. Për këtë arsye, shumë njerëz mund të duken nervozë, të paqëndrueshëm dhe të shqetësuar.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close