Nivel rekord më i ulët i euros karshi lekut në 11 vjetët e fundit (FOTO)

Euro ka shënuar një rekord të ri të ulët gjatë ditës së sotme, duke arritur në nivelet e këmbimit të vitit 2008. Sipas të dhënave zyrtare të Bankës së Shqipërisë, një euro është këmbyer mesatarisht me 122.31 lekë, duke e çelur javën rreth 0.3 pikë më poshtë, njofton Kohat.net.

Aktorët kryesorë të tregut e lidhin nënçmimin me përkimin me datën e fundit të muajit të Ramazanit dhe kjo sipas tyre ka reflektuar pritshmërinë e aktorëve për prurje të valutës në ditët në vijim. Ata presin që në ditët në vijim të ketë flukse të turistëve nga Kosova dhe Maqedonia. Tradicionalisht, sipas tyre, euro nënçmohet përkundrejt lekut gjatë sezonit veror në dy periudha. Në përfundim të muajit të Ramazanit dhe gjatë muajit gusht kur vijnë emigrantët.

Ekspertët argumentojnë se arsyeja kryesore e zhvlerësimit të euros në tregun vendas ka qenë rënia e konsumit, që është reflektuar në qarkullimin e ulët të lekut në ekonomit. Kjo ka sjellë që të ketë një tepricë në valutë, e cila po reflektohet në nivelin e kursit të këmbimit.

Ekspertët përjashtojnë efektet e fushatës elektorale në kursin e këmbimit valutor, dhe presin që shpenzimet për të do të jenë minimale.

Nivel rekord më i ulët i euros karshi lekut në 11 vjetët e fundit
Nivel rekord më i ulët i euros karshi lekut në 11 vjetët e fundit

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button