“Deepfake” po bëhen më të lehta për tu krijuar (VIDEO)

Si me shumicën e deepfake, është e lehtë që të dallohen që nuk janë video origjinale. Pavarësisht disa problemeve, videot dhe audiot e rreme po bëhen shumë reale, shkruan PCWorld Albanian.

Për të krijuar një “deepfake” zakonisht duhet një model neural dhe shumë informacion. Sa më i madh seti i fotove, videove dhe audios, aq më e saktë do të jetë “deepfake.”

Për të gjithë ata që nuk kanë njohuri rreth këtij termi, deepfake janë videot dhe audiot e rreme gjeneruar nga inteligjenca artificiale.

Hulumtuesit pranë Samsung AI Center kanë gjetur një metodë për të trajnuar një model me një set të vogël të dhënash: vetëm një foto dhe rezultatet janë surprizuese.

Kjo arritje e tyre ishte e mundur duke trajnuar algoritmin me forma të ndryshme të fytyrës, syve, gojës e shumë tipareve të tjera marrë nga një depo online prej 7,000 imazhesh.

Të gjitha këto të dhëna algoritmi është në gjendje ti aplikojë në një foto. Modeli i tyre funksionon edhe me Mona Lizën dhe portret e tjera. Në videon e publikuar prej tyre portrete të Albert Einstein, Fyodor Dostoyevski dhe Marilyn Monroe janë krijuar nga hulumtuesit.

Si me shumicën e deepfake, është e lehtë që të dallohen që nuk janë video origjinale. Pavarësisht disa problemeve, videot dhe audiot e rreme po bëhen shumë reale.

Është kjo gjë që ka filluar të shqetësojë hulumtuesit me frikën se deepfake mund të përdoren në formë propagande, apo të tregojnë njerëzit në situata të pahijshme si në një video pornografike.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button