fbpx

Perioda dy herë në muaj, 5 arsyet që e shkaktojnë këtë fenomen

Në fakt ky nuk është saktësisht një fenomen, por një anomali që shumë vajza mund ta kenë përjetuar të paktën një herë të vetme në jetë. Dhe, sigurisht që ka vend për shqetësim. Përpara se të drejtoheni tek specialisti, hidhini një sy pesë shkaqeve të mundshme që çojnë në të pasurit e dy cikleve menstruale brenda muajit, njofton Class.

1. Çrregullimet ndodhin

Datat e periodave shënohen poshtë kalendarit ose në celular. Duke pasur dy cikle në një muaj nuk është gjithmonë shenjë e një problemi. Një person mund të ketë raste ciklike menstruale më të shkurtra që përfshijnë dy perioda në një muaj. Pas kësaj, ato mund të kthehen në ciklin e tyre të rregullt. Ky ndryshim i rastit është arsyeja pse mjekët kërkojnë modele të qëndrueshme të gjakderdhjes së shpeshtë përpara se të bëjnë diagnozë ose të sugjerojnë trajtime nëse nuk ka një infeksion apo një problem më serioz.

2. Mosha e re

Ciklet menstruale të parregullta janë të zakonshme tek të rinjtë që sapo kanë filluar të kenë perioda. Njerëzit kanë tendencë që të kenë cikle menstruale më të shkurtra ose ndonjëherë më të gjata gjatë pubertetit, gjë që mund të çojë në dy perioda në një muaj. Nivelet e hormoneve luhaten ndjeshëm gjatë pubertetit. Hulumtimet sugjerojnë se cikli menstrual i një të riu mund të zgjasë rreth gjashtë vjet për t’u bërë i rregullt që nga koha kur fillon të ketë cikël për herë të parë.

3. Endometrioza

Kjo është një gjendje ku indet që janë të ngjashme me ato të mitrës rriten në zona të tjera të trupit. Endometrioza mund të shkaktojë dhimbje abdominale  dhe gjakderdhje të parregullt. Ndonjëherë, gjakderdhja mund të jetë mjaft e rëndë. Një mjek mund të diagnostikojë endometriozën duke përdorur një provë pelvike dhe ultratinguj. Megjithatë, një operacion i vogël i quajtur laparoskopia është mënyra e vetme përfundimtare për të diagnostikuar gjendjen.

4. Perimenopauza

Kjo i referohet viteve që çojnë në menopauzë kur hormonet e një personi fillojnë të ndryshojnë. Perimenopauza mund të zgjasë deri në 10 vjet. Gjatë kësaj kohe, njerëzit shpesh përjetojnë cikle menstruale të parregullta, duke përfshirë cikle më të shkurtra ose më të gjata, duke lënë mënjanë perioda ose duke përjetuar gjakderdhje më të rëndë ose më të lehtë.

5. Probleme tiroideje

Tiroidi është një rregullator i proceseve hormonale në trup. Kjo gjëndër e vogël në formë fluturash është e pozicionuar para fytit dhe kontrollon funksione, të tilla si temperatura e trupit dhe metabolizmi. Çrregullimet menstruale janë një simptomë e zakonshme e lidhur me problemet e tiroides. Sipas Departamentit Amerikan të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, rreth një në tetë gra përjeton probleme tiroideje gjatë jetës.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button