Marrëveshja Kosovë-Serbi, shfuqizon Rezolutën 1244

Arritja e një marrëveshjeje mes Kosovës dhe Serbisë, do të kërkonte dhe formalizimin e saj, e ky do te duhet te arrihej përmes miratimit në Këshillin e Sigurimit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

Por, duke pasur parasysh që OKB-ja është e përfshirë në çështjen e Kosovës, përmes Rezolutës 12 44, me të cilën e ka mandatuar administrimin ndërkombëtar për Kosovën, do të ishte me interes që ujdia eventuale me Serbinë, të pranohej nga Këshilli i Sigurimit, thonë njohës të çështjeve juridike për radion Europa e Lirë.

Kjo ujdi, sipas Arsim Bajramit, profesor i së Drejtës Kushtetuese në Universitetin e Prishtinës, duhet te shfuqizoje tërësisht Rezolutën 12 44 dhe ta zëvendësojë me një rezolutë tjetër, e cila do t’i hapë rrugë anëtarësimit ne OKB.

Në një mënyrë, me një rezolutë të tillë të  dytë, do t’i jepej fund administrimit ndërkombëtar, i cili është përcaktuar nga 1244-ta dhe do të bëhej një lloj njohje e pavarësisë nga anëtarët e  Këshillit të Sigurimit, çka krijon në këndvështrimin e Bajarmit, premisat e njohjes se plote ne Organizatën e Kombeve të Bashkuara.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button