fbpx

Shqipëri, çmimi i ilaçeve do të ulet për 5%

Barnat në tregun e lirë farmaceutik në Shqipëri pritet të ulen me gati 5%.

Kjo për shkak të kursit të këmbimit të monedhës euro, e cila këtë vit ka pësuar një ulje prej afro 7.2%. Çmimet e barnave në vendin tonë përcaktohen sipas çmimeve CIF, duke u bazuar edhe në kursin e këmbimit të euros, që në janar të vitit 2018 këmbehej me 133.07 lekë dhe në janar të vitit 2019 1 euro u shit me 123.42 lekë, transmeton TCH.

Ndërkohë që javën që lamë pas, 1 euro u shit me 124.37 lekë. Ky është një çmim të cilit do t’i referohet Komisioni i Çmimeve të Barnave për të vendosur çmimet me të cilat do të tregtohen barnat në vendin tonë gjatë vitit 2019. Farmacitë janë ato që dalin më të humbura në këtë ulje çmimesh, pasi i kanë blerë më shtrenjtë barnat nga distributorët farmaceutikë dhe nuk i kanë shitur ende, ndërkohë që duhet t’i shesin edhe më lirë.

Për këtë, Fondi i Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor ka njoftuar subjektet farmaceutike që kanë kontratë me të që të marrin masat e nevojshme pasi së shpejti pritet të ndodhë indeksimi i çmimeve të barnave të listës me rimbusim bazuar në çmimet CIF 2019, të miratuar nga Komisioni i Çmimit të Barnave.

Çmimi i barnave që tregtohen në vendin tonë miratohen në mbledhjen e Këshillit të Ministrave. Burime të Top Channel thonë se këtë vit farmacitë do të mblidhen bashkë për t’i kërkuar distributorëve të rimbursohen për barnat stok, ashtu sikurse vetë ai rimbursohet nga kompania faramaceutike.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close