fbpx

Pence e vizitoi Aushvicin dhe akuzoi Iranin për antisemitizëm

Zëvendëspresidenti i SHBA-ve, Mike Pence, akuzoi Iranin për antisemitizmin nazist, duke ruajtur retorikën e tij të ashpër kundër Teheranit, vetëm një ditë ai sulmoi fuqitë evropiane, duke thënë se po provonin të minonin sanksionet e SHBA-ve mbi Republikën Islamike.

Pas vizitës në kampin e përqendrimit në Auschwitzit në Poloni, Pence tha se kampi i vdekjes naziste e kishte bërë më të vendosur të përballonte Teheranin, duke thënë se po merrte “kërcënime vrasëse, me të njëjtën urrejtje antisemite që animoi nazistët në Evropë”.

Komuniteti i lashtë hebre i Iranit ka rënë në rreth 10,000 deri në 20,000, nga 85,000 në kohën e Revolucionit Islamik të vitit 1979, por besohet të jetë më i madhi në Lindjen e Mesme, jashtë Izraelit, transmeton Top Channel.

Pence, i cili tha se ishte thellësisht i prekur nga vizita e tij në Aushvic, përmendi dëshirën e deklaruar të Iranit për të shkatërruar Izraelin, si justifikim për veçimin e vendit, në vend që të përqendrohet në antisemitizmin në të gjithë Lindjen e Mesme.

Gjenerali i Përgjithshëm i Brigadës iraniane Hossein Salami, zëvendëskryetar i elitës së Gardës Revolucionare Islamike, tha në janar se strategjia e Iranit ishte të fshinte “regjimin sionist” (Izrael) nga harta politike, njoftoi televizioni shtetëror i Iranit.

“Për mua kjo thjesht e forcon vendosmërinë time … të qëndrojë e fortë kundër Iranit”, u tha Pence gazetarëve mbi avionin e tij ajror dy aeroplanë përpara se të arrinte në Mynih.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button