fbpx

Piktori Sergej Damovski ka hapur ekspozitën: “Të prera, të ngjitura, të montuara. Pa frymë”

Piktori, skulptori dhe alpinisti Sergej Damovski ka hapur ekspozitën “Të prera, të ngjitura, të montuara. Pa frymë” në galerinë “Kolektiv” më 18 janar, transmeton radiomof. 

Ka të bëjë me rrethin personal të emocioneve të Damoskit. Ekspozita e 20 veprave është përgatitur në tre vitet e fundit. Është bërë nga skica, vizatime që i ka punuar me kohë dhe në njëfarë mënyre, mendonte se atyre u duhej një jetë e re.

Buron nga ajo që është “Të prera, të ngjitura, të montuara” si iniciativë për t’i riparuar gjërat në Maqedoni. Megjithatë, thotë ai, ne shohim se jemi pak “pa frymë” në këtë “korrigjim”. Prandaj është kjo lidhëse.

“Pikturat e mia përfaqësojnë emocionet e mia. Normalisht, ajo është gjithmonë shumë subjektive. Kemi mendim subjektiv për veten tonë. Por nëse duam të bëjmë diçka larg nga ajo, duhet të jemi objektiv dhe të shohim të vërtetën – para hundës sonë. Deshëm apo nuk deshëm ta shohim atë? Pastaj ndërmarrim hapa për të mirën e përgjithshme. Ato hapa janë arti im, “tha Damovski në një fjalim në Radio MOF.

“Të prera, të ngjitura, të montuara” është ndoshta një titull popullor, megjithatë, thekson ai, është gjithashtu një dëshirë për të ndryshuar primitivizmin që institucionet kanë adoptuar gjatë dekadave, por edhe gjendje inerte e përgjithshme shoqërore dhe e pa edukuar.

“Po bëj muhabet për arsimin. Nëse duam të ndryshojmë diçka, duhet të përveshim mëngët dhe të bëjmë diçka për këtë. ‘Kjo gjë’ ka plan. Këtë plan e kam, e kemi disa njerëz që ligjërojmë art. Ai u dorëzua në Byronë për Zhvillimin e Arsimit, 5-6 vjet më parë, por nuk kemi përgjigje. Mendoj se për t’i ndryshuar gjërat është e rëndësishme të keni guxim në vete. Nëse keni guximin – atëherë do të ndryshoni. Dy njerëz, tre, pesë, dhe ata do ta lëvizin të gjithë punën. Nëse nuk ka mbështetje atëherë është shumë më e vështirë “, thekson Damovski, duke sugjeruar se është absolutisht e nevojshme t’i lëvizësh paralelisht proceset kulturore dhe arsimore.

Prandaj, ekspozita “Të prera, të ngjitura, të montuara. Pa frymë” është edhe një tjetër nxitje për ndryshimin e gjërave në vend.

Arti, arti vizual gjithmonë ka qenë udhërrëfyesi i tij. Mënyra se si ai do të shprehet ana vizuale, thotë ai, do të ishte shumë më e lehtë se sa të shkruante tre, katër ose pesë fjalë. Të përgatisë tekst.

“Teksti është shumë i komplikuar, mbart gjërat e veta, vetitë, por arti për mua është shumë i lehtë. Kur filloj të punoj – më vjen shumë e lehtë! Këtë e kam në “gishtërinjtë e vegjël”, theksoi artisti.

Përveçse duke qenë i njohur në publik si skulptor dhe piktor me ekspozita të shumta, është edhe pjesëmarrës aktiv në punën kulturore në vend, Damovski nga viti 2013 deri në vitin 2015 ishte gjithashtu president i Shoqatës së Artistëve të Maqedonisë. Gjithashtu punon si profesor në Shkollën e Mesme “Orce Nikolov” në Shkup.

Për mësimdhënien, thekson se “ai nuk largohet nga ajo, por e merr me vete”.

“Ky është një shans shumë i mirë. Shansi im është që unë të punoj me të rinjtë, me zemra të hapura, vetëm duhet t’u tregosh se çfarë është krijimtaria. Jo se ‘çfarë është arti’. Por çfarë është mendimi krijues? Pra, kur flasim për filozofinë mendimit krijues, është ‘ajo orë’. Sepse në artin për një orë nuk i mësoj dot si ta vizatojë këtë apo atë – s’ka asnjë mundësi. Mund vetëm t’u mësoj atyre atë që është gjuha vizuale, çfarë është estetika vizuale dhe çfarë është mendimi krijues. Nëse ata e kuptojnë të menduarit krijues si mënyrën e drejtë, e kuptojnë atë dhe janë shumë të zgjuar, atëherë qëllimi arrihet “, thekson artisti.

Sipas Damovskit, ai nuk është profesori i artit që të pikturoj babadimra, partizanë, gjermanë, barok, majtas-djathtas. Por ajo gjëja tjetër. Në një mënyrë, për t’i inkurajuar të rinjtë të mendojnë në mënyrë krijuese.

“Dialogu më i madh që kam me fëmijët është ‘çfarë do të thotë abstraksioni’. Deri sa nuk ja shpjegoni se çfarë është abstraksioni, ata nuk mund ta kuptojnë atë. Sepse çdo shkarravinë nuk është abstraksion. Këtu është gjendja e shpirtit “, konstatoi Sergei Damovski.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button