fbpx

Publikimi i ligjeve në Gazetën Zyrtare, përplasje mes Xhaferit dhe Ivanovit (VIDEO)

Publikimi i Ligjit për përdorimin e gjuhëve dhe Ligjit e ratifikimit të marrëveshjes së Prespës në Gazetën Zyrtare ka përplasur kryetarin e Maqedonisë, Gjorge Ivanov dhe kryetarin e Kuvendit, Talat Xhaferi. Ivanov ka vlerësuar se Xhaferi ka bërë shkelje të Kushtetutës së Maqedonisë, ndërkaq Xhaferi thotë Kuvendi duhet të kërkojë përgjegjësi nga Ivanovi, transmeton Portalb.mk.

Kryetari i Maqedonisë, Gjorge Ivanov

Kryetari i Maqedonisë, Gjorge Ivanov gjatë reagimit të tij ka kritikuar koalicionin qeverisës, por edhe bashkësinë ndërkombëtare që sipas tij, e përkrahë këtë mënyrë të miratimit të ligjeve. Sipas tij ky veprim është në kundërshtim me nenin 75 të Kushtetutës së Maqedonisë.

“Mbrëmë vonë patëm mundësi që ta shohim fytyrën e vërtetë të koalicionit qeverisës LSDM-BDI që veten e llogarisin si proevropiane. Publikimi i Ligjit për Përdorimin e Gjuhëve dhe të Ligjit për Ratifikimin e Marrëveshjes së Prespës në Gazetën Zyrtare pa nënshkrim të dekretit të presidentit të Republikës së Maqedonisë është kundërkushtetuese. Me dorëzimin e këtyre dy ligjeve në Gazetën Zyrtare është shkelur neni 75 i Kushtetutës së Maqedonisë, ndërkaq publikimi i ligjeve është bërë në mënyrë të paligjshme dhe paraqet bazë për vepër penale. Ky është moment i cili do të tregojë nëse në Republikën e Maqedonisë ekziston Gjykatën Kushtetuese, nëse funksionon Prokuroria, nëse ka pavarësi gjyqësore dhe nëse ekziston sundim të së drejtës”, thotë Ivanov.

Talat Xhaferi
Talat Xhaferi

Ndaj deklaratës së Ivanovit ka reaguar kryetari i Kuvendit të Maqedonisë, Talat Xhaferi me çka ka bërë të ditur se Kuvendi dhe deputetët duhet të ngritin procedurë ndaj tij.

“Presidenti i shtetit në fund të mandatit është duke i përzier kabllot, në çështjet që i ka. Mendoj se ai nuk është kompetent për të ngritur përgjegjësi ndaj ligjvënësit, por përkundrazi ligjvënësi dhe deputetët duhet të ngritin procedurë ndaj tij”, tha Xhaferi

Sa i takon mundësisë për impiçment, Xhaferi tha se ajo është përgjegjësi e deputetëve

“Impiçmenti nuk është nën kompetencë timen, mendoj se ajo është çështje e deputetëve. Dhe ata kanë mundësi të ngritin procedurë”, tha Xhaferi.

Gjorge Ivanov u bë fusnotë në Ligjin e publikuar për përdorimin e gjuhëve

Emri i presidentit Ivanov u bë fusnotë në “Gazetën Zyrtare”, pasi ai refuzoi ta nënshkruajë ligjin për përdorimin e gjuhëve.

Domethënë, pas publikimit të ligjit të gjuhëve në numrin e djeshëm në Gazetën Zyrtare të Republikës së Maqedonisë, menjëherë më poshtë është publikuar edhe Dekreti për shpalljen e këtij ligji, por vetëm me nënshkrimin e kryetarit të Kuvendit, Talat Xhaferi. Në vendin që është parashikuar edhe nënshkrim i presidentit të shtetit, qëndron vetëm emri i tij dhe numri “1” si shenjë për fusnotë.

Presidenti Ivanov refuzoi ta nënshkruajë këtë ligj, ndërsa Xhaferi, i cili e dërgoi për publikim tekstin e ligjit dhe zëvendësi i sekretarit të Përgjithshëm të Kuvendit, Nexhbedin Ibrahimi, shpjegojnë se presidenti i shtetit ishte i detyruar ta nënshkruajë ligjin, sepse më 14 mars 2018 për herë të dytë është miratuar me shumicën e votave të deputetëve, sipas nenit 75, paragrafi 3 nga Kushtetuta e Maqedonisë. Interesante është edhe që është nënshkruar nga zëvendës/sekretari i përgjithshëm, në vend të sekretarit të përgjithshëm, Cvetanka Ivanov.

Pjesa e dytë e fusnotës shpjegon se “për shkak të mos kryerjes së obligimeve të lartpërmendura nga ana e presidentit të Republikës” dhe për shkak obligimit të nenit 52 të Kushtetutës, kryetari i Kuvendit është i obliguar ta dorëzojë Ligjin e gjuhëve në Gazetën Zyrtare për publikim.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button