fbpx

Soltes: Ka ende kohë të binden disa vende të BE-së për liberalizimin e vizave

Raportuesi për Kosovën në Parlamentin Evropian, Igor Soltes ka thënë se “nuk duhet lejuar që të ketë aparteid me vizat për Kosovën”. Ai i ka thënë Radios Evropa e Lirë se nuk i din arsyet pse disa vende anëtare të Bashkimit Evropian refuzojnë të japin pëlqimin për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës, shkruan REL.

Komentet e eurodeputetit slloven, pasojnë deklaratat e ditëve të fundit të disa zyrtarëve të Bashkimit Evropian se heqja e vizave për qytetarët e Kosovës mund të merr më shumë kohë sesa që pritej. Pritjet ishin që liberalizimi i vizave të merrte dritën e gjelbër në dhjetor të këtij viti, por kohët e fundit janë shtuar zërat skeptik brenda BE-së rreth kësaj mundësie.

Megjithatë ai shpreson se kjo çështje do të jetë në agjendën e Këshillit të Ministrave në dhjetor të këtij viti.

“Padyshim se deri atëherë ka ende kohë për t’i bindur vendet anëtare për rëndësinë e garantimit të Kosovës dhe qytetarëve të saj, për mundësinë e liberalizimit të vizave”, tha Soltes.

Hoxhaj: Nëse nuk liberalizohen vizat do ta kushtëzojmë dialogun

“Kjo është e nevojshme pasi edhe ka qenë pjesë e kushteve të cilat BE-ja i kishte kërkuar nga Kosova dhe të cilat janë plotësuar nga ana e saj”, theksoi ai.

“Procesi në vazhdim, i cili fillimisht u miratua nga Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian, tash i mbetet Këshillit të Ministrave që ta përmbush pjesën e vet”, theksoi Soltes.

Kosova kishte numrin më të madh të kritereve që duhej plotësuar për t’u përfshirë në Zonën e Schengenit, që nënkupton zonën e lëvizjes së lirë pa viza brenda BE-së. Ndër kushtet kryesore, Kosova kishte ratifikimin e Marrëveshjes me Malin e Zi për demarkacionin e kufirit dhe kriterin e luftimit të krimit të organizuar dhe korrupsionit. Të dy këto kritere, sipas Komisionit Evropian janë plotësuar gjatë këtij viti.

Por, pavarësisht këtij fakti, disa vende të BE-së, të ndër të cilat edhe Gjermania, Franca e Holanda, kanë shprehur rezervat e tyre për të mbështetur heqjen e vizave për qytetarët e Kosovës.

Sidqoftë, pritet që të shihet nëse Këshilli i Ministrave do ta përfshijë në agjendë vendimmarrjen për liberalizimin e vizave gjatë muajit të ardhshëm.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button