fbpx

Miq të mirë, shëndet i mirë

Të kesh miq është një e mirë për shëndetin tonë. Nuk është hera e parë që kërkimet shkencore janë ndalur për të analizuar përparësitë e të qënit të rrethuar nga njerëz të dashur për ne. Në këtë rast, një studim amerikan donte të analizonte aftësinë e miqësisë për të mbajtur sëmundjet larg, shkruan Bordo.al. 

Miqtë janë familja që zgjedhim, ngushëllim në kohë të vështira dhe njerëz të përsosur për të ndarë gëzimet dhe sukseset. Tani shkenca ka treguar se miqtë janë gjithashtu të dobishëm për përmirësimin e shëndetit tonë.

Një studimi, i kryer nga një ekip i Universitetit të Miçiganit në një grup prej rreth 280 mijë njerëzish, ka analizuar miqësinë dhe lidhjet familjare, duke zbuluar se miqësitë janë të rëndësishme jo vetëm për lumturinë më të madhe, por edhe për mirëqenien e njerëzve.

Sipas studimit, miqësitë janë forcuar me kalimin e kohës dhe gjithashtu mund të bëhen më të rëndësishme se lidhjet familjare. Një miqësi e mirë jep lumturi, forcë emocionale dhe është një ndihmë konkrete për të parandaluar sëmundjet kronike. Dhe në pleqëri kjo bëhet edhe më e vërtetë, siç ka deklaruar William Chopik si kreu i hulumtimit:”Miqësia bëhet edhe më e rëndësishme pasi ne moshe, mbajtja e disa miqve të mirë mund të bëjë një ndryshim të madh për shëndetin dhe mirëqenien tonë, kështu që është një gjë e mençur për të investuar në miqësi që ju bëjnë më të lumtur”, shkruan ata.

Studimi ishte i përbërë nga dy anketime. Në të parën, shkencëtarët analizuan rezultatet e një studimi që i kërkoi pjesëmarrësve informacion për lidhjet personale dhe zhvilloi një vetëvlerësim të shëndetit dhe mirëqenies së përgjithshme në rreth 270 mijë njerëz të të gjitha moshave në pothuajse 100 vende. Në të dytin, janë analizuar të dhënat mbi një sondazh të nivelit të tensionit dhe prania e sëmundjeve kronike në pothuajse 7500 të rritur që jetojnë në Shtetet e Bashkuara.

Studimi i parë tregoi se edhe pse të dy familjet dhe miqtë janë marrë si një tregues i shëndetit dhe lumturisë, vetëm këto të fundit janë të lidhura me një jetëgjatësi më të lartë në një moshë të përparuar. E dyta zbuloi se kur miqësitë prodhonin trazira ose tensione, tendenca për të vuajtur nga sëmundjet kronike është rritur. Në rastin e marrëdhënieve të mira të miqësisë, përkundrazi, ndodh e kundërta.

Nuk është hera e parë që shkenca fokusohet në analizimin e mirëqenies dhe gjendjes më të mirë të shëndetit, që i jep miqësia jetës tonë. Një kërkim disa vjet më parë tregoi se miqtë do të ishin edhe më mirë se morfina! Ekipi në Universitetin Britanik të Oksfordit që bëri këtë studim u bindën se miqtë mund t’i ndihmojnë ata të përballojnë dhimbjen dhe të mbajnë larg depresionin. Kjo falë faktit se në praninë e tyre janë lëshuar shumë endorfina, substanca që na bëjnë të ndiejmë ndjenja të mirëqënies dhe kënaqësisë.

Pra, le të zgjedhim miqtë tanë më mirë, jo vetëm sepse do të kemi dikë që të ndajmë gëzimet, dhimbjet dhe sfidat e jetës, por edhe të kemi një jetë më të shëndetshme dhe më të lumtur.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button