fbpx

Bie ekonomia e Koresë së Veriut nën peshën e sanksioneve

Sipas Bankës së Koresë së Veriut në Seul (BOK), ekonomia e vendit ka shënuar një rënie prej 3,5 për qind në vitin 2017, transmeton Anadolu Agency (AA).

Kjo rënie e vitit 2017 shënon performancën më të varfër që nga viti 1997, kur vendi ishte në kthetrat e urisë vdekjeprurëse.

Për më tepër, rënia përfaqëson një kthesë nga shtrirja ekonomike e Koresë së Veriut prej 3,9 për qind në vitin 2016.

Banka Qendore e Koresë së Jugut shpjegoi të dhënat duke vënë në dukje sanksionet më të ashpra të vendosura nga Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (OKB), si dhe thatësirat.

“Rritja negative lidhet me një rënie në prodhimin e minierave dhe në tërheqjen e industrisë së saj të rëndë dhe kimike, pasi OKB-ja imponoi sanksione më të ashpra mbi aktivitetet e saj bërthamore dhe raketore”, tha një zyrtar i BOK-ut në komentet e dhënë për Agjencinë e lajmeve Yonhap.

Kur sanksionet e reja u imponuan vitin e kaluar për të frenuar zhvillimin e nukleuseve të Koresë së Veriut, burimet e të ardhurave të vendit u shtrënguan.

Ajo u ndalua nga eksportimi i thëngjillit midis burimeve të tjera minerale.

Raporti i BOK-ut gjithashtu thekson boshllëkun midis Koresë së Veriut, me të ardhurat bruto të vendit (GNI), që vitin e kaluar qëndronin në 36.6 trilionë fitim (32.3 miliardë dollarë), që ishte vetëm 2,1 për qind e GNI-së së Koresë së Jugut.

Seuli e ka bërë të qartë se sanksionet do të mbeten në fuqi kundër Koresë së Veriut derisa plotësisht të denuklearizohet.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close