Shkencëtarët konstatojnë: Fëmijët të cilët rregullisht hanë jogurt kanë më pak shanse t’u shfaqet ekzema
Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe grupet e tjera udhëheqëse të ushqimit, aktualisht rekomandojnë jogurtin e zakonshëm me shumë yndyrë si ushqim për foshnjat nga muaji i gjashtë e tutje.
Ekzema e fëmijëve apo dermatitisi atopik (AD) është kronik, inflamacion i lëkurës, ndërsa karakteristikat themelore janë lëkura e thatë, ndjenja e të kruarit, skuqja dhe zbokthi.
Mund të shfaqen edhe si trashje të disa zonave të lëkurës. Zëvendësohen në mënyrë alternative periudhat e përkeqësimit dhe të përmirësimit të sëmundjes.
Shpesh dikush nga anëtarët e familjes së fëmijës së sëmurë ka astmë bronkiale, rinit alergjik, transmeton Telegrafi.
Hulumtuesit e Zelandës së Re konstatojnë që nëse fëmija në vitin e parë të jetës rregullisht konsumon jogurt ka më pak shanse të sëmuret nga ekzema dhe alergjia.
– Kemi konstatuar që konsumimi i rregullt i jogurtit jep mbrojtje të fuqishme, mirëpo ajo që ende nuk e dimë është se cili lloj i jogurtit është më i mirë dhe sa është mbrojtës, – thotë dr. Krein.
Hulumtuesit gjithashtu nuk kanë ditur a do të zgjatë efekti gjatë fëmijërisë së mëvonshme.
Ky studim ende nuk është i sigurt, janë të nevojshme edhe shumë hulumtime me prindërit e bebeve të cilat hanë jogurt dhe me ata bebet e të cilët nuk hanë jogurt.
Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe grupet e tjera udhëheqëse të ushqimit, aktualisht rekomandojnë jogurtin e zakonshëm me shumë yndyrë si ushqim për foshnjat nga muaji i gjashtë e tutje.