fbpx

Shkencëtarët thonë se mund të ketë nisur shkatërrimi i universit

Universi ynë mund të shkatërrohet papritmas në një përplasje me një flluskë të energjisë negative, paralajmërojnë shkencëtarët, sipas të cilëve procesi mund të ketë filluar tashmë.

Ekspertët thonë se masa e bosonit të Higgs mund të ndryshojë një ditë. Nëse kjo ndodh, kjo mund të shkëpusë proceset që e bëjnë jetën të mundshme. Ndërveprimi mes grimcave kuantike dhe një vrime të zezë mund të fillojë këtë.

Kolapsi tashmë mund të ketë nisur në një kënd të largët të universit, transmeton Ksp. Deri në kohën kur drita nga ngjarja do të vijë në Tokë, atëherë do të jetë tepër vonë.

Hulumtuesit në Universitetin e Harvardit kanë bërë një zbulim befasues duke studiuar atë që tashmë dimë për masat e grimcave dhe si ato ndërveprojnë.

Masa e bozonit të Higgs-it, e cila ishte në teori që nga viti 1970 dhe zbuluar në 2012 në Collider Large Hadron, besohet të jetë 125 gigaelektronvolt – një masë e energjisë e përdorur në fizikën e përshpejtuesit të grimcave.

Ekspertët thonë se masa e tanishme e bosonit Higgs mund të ndryshojë një ditë.

Nëse kjo ndodh me grimcën kuantike, e cila i jep të gjitha materieve të tjera masën e saj, mund të heqë të gjitha proceset që e bëjnë jetën në universin tonë të mundshëm.

Kjo mund të krijojë një flluskë të zgjeruar të energjisë negative në të cilën ligjet e fizikës ashtu siç i njohim ato, zhduken plotësisht.

Kjo flluskë do të vazhdojë të rritet derisa të përfshijë tërësinë e universit. Kuptimi ynë aktual i fizikës nuk mund të shpjegojë veprimet e materies së errët apo të energjisë së errët, forcave teorike dhe grimcave të nevojshme për funksionimin e universit.

Disa teori për të mbyllur këto boshllëqe mund të shohin universin të shtrihet në pafundësisht gjatë kohës, pa asnjë fund në horizont.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button