fbpx

Një adoloshent zgjidhi problem matematikor i vjetër tre shekuj

Një gjerman gjashtëmbëdhjetë vjeçarë zgjidhi një problem matematikor të cilin e vendosi Isak Njuton para më shumë se tre shekuj, shkruan The Sunday Times e Londrës.

Shouria Rai, adoleshent i lindur në Indi, e gjeti zgjidhjen e problemit për lëvizjen e grimcave të cilën shkenctarët deri tani arritën ta zgjidhin vetëm me ndihmë të shumë kompjuterëve të fuqishëm. Zgjidhja e tyre do të thotë se shkenctarët tani vetë do të mund ta përllogarisin modelin e topit të hedhur dhe të parashikojnë se si ajo do të rezistohet nga muret dhe ku do të bie.

Djaloshi tha se e ka zgjidhur problemin me të cilin matematicientët mundoheshin më shumë se tre shekuj derisa ai punonte në një projekt shkollor.

Rai mori çmim shkencor për punën e tij, ndërsa gjermanët e quajtën gjeni. /portalb/

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close