fbpx

Barcelonë: Qindra mijëra protestues kërkuan lirimin e të burgosurve

Vlerësohet se afro 750 mijë njerëz kanë marrë pjesë në marshin protestues në pjesën qendrore të Barcelonës, duke kërkuar lirimin e liderëve separatistë të Katalonjës, të cilët janë të arrestuar nga autoritetet e Spanjës, transmeton REL.

Në marshin e mbrëmshëm për pavarësi nëpër rrugët kryesore të Barcelonës, pjesëmarrësit me flamuj të Katalonjës kanë brohoritur “liri për të burgosurit politikë”.

Gjykata e Lartë e Spanjës pat marrë vendim që tetë ish-zyrtarë të qeverisë rajonale të Katalonjës dhe liderët e Asamblesë Kombëtare të Katalonjës, të mbahen në arrest, të akuzuar për kryengritje, rebelim dhe keqpërdorim të fondeve publike. Kryetari i Parlamentit të Katalonjës është liruar për tu mbrojtur në liri, pas pagesës së dorëzanisë në shumë prej 175 mijë dollarësh.

Rajoni i pasur i Katalonjës, që e ka gjuhën dhe kulturën e vet, ka shpallur pavarësi nga Spanja më 27 tetor, pas mbajtjes së referendumit. Por, autoritetet qendrore në Madrid këtë referendum e patën shpallur ilegal.

Qeveria e Spanjës e ka shkarkuar presidentin e Katalonjës, Carles Puigdemont, kabinetin e tij dhe parlamentin.

Për zotin Puigdemont është paraqitur një fletarrtest lidhur me akuza për rebelim dhe kryengritje. Ai është larguar në Bruksel së bashku me katër ish-zyrtarë të tjerë qeveritarë.

Qeveria qendrore në Spanjë e ka pezulluar autonominë e Katalonjës dhe ka shpallur zgjedhje të reja për 21 dhjetor.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button