fbpx

Muzika arbëreshe fiton status kandidat për çmimin UNESCO si aktivitet jo-fitimprurës

Puna e palodhshme e arbëreshëve për të ruajtur gjuhën amtare dhe vlerat kulturore me fanatizmin e tyre shekullorë bën që punimet e tyre të shumta të suksesshme nëpër revistat lokale si “Kamastra”, radio dhe televizione të ndryshme disa dekada radhazi në Molise të Italisë, rezultoi me marrjen status kandidat për çmimin prestigjioz UNESCO. 

Projekti u mbështet nga ambasadori i Republikës së Shqipërisë Llesh Kola dhe u prezantua në UNESCO në Rajonin e Molisë dhe më pas u mbajt diskutim rreth kulturës dhe muzikës arbëreshe ku morën pjesë të gjitha krahinat arbëreshe si Kozenca, Campobasso ku prefektët mbështetën plotësisht vlefshmërinë e projektit.  

Në mesin e komunave tjera që mbështetën ishin qyteti i Termoli, Monteciflone, Portocannone dhe Ururi. Profesionalizmi dhe humanizmi në atë rajon vazhdon me lobin e Grekëve ku mbështetën plotësisht parimet udhëzuese dhe qëllimet përfundimtare të statusit kandidat të muzikës arbëreshe.

Kryetarët e komunave partnerë të shoqëruar kërkesën për të mbështetur një masë të madhe ndan parimet udhëzuese dhe qëllimet përfundimtare për rritjen dhe mbrojtjen e pasurisë së paprekshme të tillë si muzikë, ku sipas definicionit, ka një rol dhe kuptimin e integrimit, e mirëkuptim të ndërsjellë, i cili kombinon dhe tejkalon dallimet ndëretnike. 

Përveç autoriteteve institucionale, kandidatura e muzikës arbëreshe është mbështetur nga organizatat kulturore, grupet muzikore, artistë të famshëm që kanë kontribuar me njohuritë e tyre p për përhapjen në të gjithë botën. Në listën e gjatë të deklaratave të mbështetjes së kërkesës, përfshijnë klubin UNESCO Bari, “Shoqata jonë” – Itali, poetë, shkrimtarë, artistë dhe gazetarë dhe qytetarë të zakonshëm të cilët çdo ditë kërkohet të japin pëlqimin e tyre për një projekt në të cilin ne e njohim .

Ideja kryesore dhe thelbi i iniciativës u nis nga dy zonjat  Anna Maria Ragno me profesion sociologe ku tërë jetën e saj ja kushton muzikës, kulturës dhe traditave arbëreshe si minoritet në Itali dhe Rossella De Rosa, me profesion jurist.
Stafi i Portalb.mk i përgëzon për punën e tyre dhe uron për të fituar çmimin UNESCO.
mimin UNESCO-s si aktivet jo-fitimprurës. 

Puna e palodhshme e arbëreshëve për të ruajtur gjuhën amtare dhe vlerat kulturore me fanatizmin e tyre shekullorë bën që punimet e tyre të shumta të suksesshme nëpër revistat lokale si “Kamastra”, radio dhe televizione të ndryshme disa dekada radhazi në Molise të Italisë, rezultoi me marrjen status kandidat për çmimin prestigjioz UNESCO. 
Projekti u mbështet nga ambasadori i Republikës së Shqipërisë Llesh Kola dhe u prezantua në UNESCO në Rajonin e Molisë dhe më pas u mbajt diskutim rreth kulturës dhe muzikës arbëreshe ku morën pjesë të gjitha krahinat arbëreshe si Kozenca, Campobasso ku prefektët mbështetën plotësisht vlefshmërinë e projektit.

Në mesin e komunave tjera që mbështetën ishin qyteti i Termoli, Monteciflone, Portocannone dhe Ururi. Profesionalizmi dhe humanizmi në atë rajon vazhdon me lobin e Grekëve ku mbështetën plotësisht parimet udhëzuese dhe qëllimet përfundimtare të statusit kandidat të muzikës arbëreshe.
Kryetarët e komunave partnerë të shoqëruar kërkesën për të mbështetur një masë të madhe ndan parimet udhëzuese dhe qëllimet përfundimtare për rritjen dhe mbrojtjen e pasurisë së paprekshme të tillë si muzikë, ku sipas definicionit, ka një rol dhe kuptimin e integrimit, e mirëkuptim të ndërsjellë, i cili kombinon dhe tejkalon dallimet ndëretnike. 

        Rossella De Rosa

     Anna Maria Ragno  
    

Ideja kryesore dhe thelbi i iniciativës u nis nga dy zonjat  Anna Maria Ragno me profesion sociologe ku tërë jetën e saj ja kushton muzikës, kulturës dhe traditave arbëreshe si minoritet në Itali dhe Rossella De Rosa, me profesion jurist.

Stafi i Portalb.mk i përgëzon për punën e tyre dhe uron për të fituar çmimin UNESCO.

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close