fbpx

Rrëfyesit – lojtarë të fshehtë të cilët mund të ndryshojnë historinë

Me filmin francez “Të jesh një rrëfyes”, filloi festivali i parë i filmit investigativ në Shkup. Pas filmit dokumentar i cili tregon historinë e francezit Raphael Ale që është  “fajtori” kryesorë për zbulimin e aferës “Luksliks” në skenën e Kino Kultura, gazetarja e Nova TV, Saska Cvetkovska moderoi debatin “Rrëfyesit – sekret “lojtarë të cilët mund të ndryshojnë historinë “, njofton Novatv.mk.

Në këtë debat mori pjesë edhe Gjeorgi Lazarevski – rrëfyes maqedonas që i mundësoi publikut të njoftohet me atë se si qeveria e mëparshme e VMRO-DPMNE-së masivisht i përgjonte qytetarët e saj, gazetarja legjendare amerikane Betty Medsger e cila në vitin 1971 i kishte botuar dokumentet e paraqitura në mënyrë anonime që janë vjedhur nga zyra e FBI nga ana e gazetareve investigative Alessia Cherantola dhe Benoit Brinzhe, që ishin pjesë e ekipit të gazetarëve që punuan historinë investigative “dokumentet Panameze”, e cila fitoi çmimin Pulitzer, avokatja e re dhe Pavlina Zefikj dhe Denis Ampev, një aktivist që punon në ngritjen e vetëdijes së punonjësve të tekstilit, përmes kulturës dhe artit, përcjell Portalb.mk

Lazarevski në këtë debat tha se  hetimi i rastit “puç”, në të cilën të pandehurit ishin Lazarevski, Zvonko Kostovski Zoran Verushevski dhe kryeministrin aktual Zoran Zaev, nuk udhëhiqej nga prokuroria por nga nivele shumë të larta të pushtetit.

“Gjithçka ishte shumë e qartë. Kemi patur të bëjmë me një prokuror të tillë që mendon se di gjithçka, dhe me një skenarë të paramenduar i cili u hodh poshtë nga raporti i Pribes, tha Lazarevski.

Ai tha se Ministria e Brendshme u soll indiferent ndaj kërkesën e tij për të vërtetuar marrëdhënien e tijë me Zoran Verushevskin dhe ndaj kërkesës që ti paraqes argumentet për përgjime të paligjshme.

“Në takim përnjëherë u shfaq nga dhoma tjetër ish-drejtori i drejtorisë së pestë Goran Grujevski i cili bërtiste” Nuk është e vërtetë, nuk është e vërtetë. ” Kam kaluar gjithë ditën atje dhe piva vetëm ujë, por ndihesha i lehtësuar. Pastaj na akuzuar për spiunazh dhe na burgosën, ndërsa ne vet kërkuam të na pranojnë në takim dhe e lajmëruam rastin në MPB “tha Lazarevski.

Sot dhe nesër në këtë festival do të mbahen debate, punëtori dhe do të ndiqen filmat.

Gazetarja Christina Ozimec nga Platforma për Gazetari Hulumtuese dhe analizë PINA, e cila është një nga organizatorët e festivalit njoftoi se Festivali i filmit investigativ është një ngjarje që përmban filmat, debate dhe seminare mbi tema të ndryshme në fushën e gazetarisë dhe të medias.

Ajo thotë se kur disa muaj më parë me një kolegë pak dhe entuziastë formuan platformën PINA në mënyrë që e njejta të kontribuojë në përmirësimin e gjendjes së gazetarisë hulumtuese, si dhe për përmirësimin e gjendjes së grave gazetarëve në media, nuk ka ekzistuar ideja për festivalin, por vetëm ideja e formimit dhe zhvillimi i mediumeve të tyre – pina.mk, si një platformë ku mund të gjenden storje investigative dhe analiza për tema të ndryshme.

“Gjatë gjithë procesit rikujtoja përvojat e fituara në praktikë në Shtetet e Bashkuara në një organizatë për gazetari hulumtuese dhe vizita e festivaleve të ngjashme në SHBA dhe Evropë, të cilat më bënë të filloi të mendoj se mund të jetë një ide e mirë për të organizuar diçka të ngjashme edhe këtu , dhe jam e sigurt se përshtatet me kushtet tona. Festivali këtë vit kryesisht mbulon tema të tilla situata e informatorëve, fenomenin e lajmeve të rreme, korrupsionin, gjendjen e mjedisit jetësorë dhe ndotjes në vend dhe shumë tema të tjera. Me këtë qasje, ne shpresojmë se festivali përveç se do të jetë interesante për gazetarët dhe komunitetin e mediave, do të jetë tërheqës edhe për një audiencë më të gjerë, e cila për fat të mirë u provua të jetë e vërtetë, pas hapjes së djeshme të festivalit salla Kino Kultura ishte përplot “tha Ozimec.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button