fbpx

Itali: Shkolla të mbyllura për shkak të gazrave helmuese nga hekurana më e madhe në Evropë

 Shkollat në një pjesë të Tarantas, në pjesën jugore të Italisë, janë mbyllur për shkaqe shëndetësore dhe shqetësimit për shkak të emetimeve toksike në ajër nga hekurana “Ilva”, e cila është më e madhja në Evropë.

Urdhrin për mbylljen e shkollave e ka dhënë prefekti nga radhët e Partisë demokratike, Rinaldo Meluçi në pajtim me planin e ri për mbrojtje të mjedisit jetësor, të cilin muajin e kaluar e miratoi Qeveria, transmeton MIA.

Autoritetet shëndetësore lokale, gjithashtu i këshilluan qytetarët që t’i mbyllin dritaret në shtëpitë e tyre dhe të përmbahen nga sporti në ambiente të hapura.

Hekurana “Ilva” është e njohur për historinë e vet të gjatë të lëshimit të toksinave vdekjeprurëse, të cilat e ndotin tokën dhe detin, si dhe për shkallën e rritur të vdekshmërisë.

Megjithatë, fabrika “Ilva” në Taranta, ku ka mbi 10.000 të punësuar, është, gjithashtu, komponent kyç në ekonominë lokale, ndërsa shumica e banorëve nuk lejojnë mbylljen e saj.

Ky prodhues i hekurit, i cili në vitin 2015 është nacionalizuar, është ndërmarrë nga ana e gjigantit botëror “Arselor Mital”.

“Ilva” është vënë nën administrim special në vitin 2015, pas çka pronarët e saj të mëparshëm, familja Riva, janë akuzuar për moskujdes për shkak të gazrave toksike.

Në rrjedhë është procedura gjyqësore lidhur me hekuranën, në të cilën akuzuesit pohojnë se emisionet e dëmshme kanë shkaktuar 11.500 raste të vdekjes në periudhë prej shtatë viteve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button