fbpx

62 ministrat e Brendshëm të Shqipërisë, akuzat dhe historitë e tyre tragjike

Ish-ministri i Brendshëm, Saimir Tahiri gjendet nën akuzë për trafikim të lëndëve narkotike dhe korrupsion aktiv.

Por, me sa duket kjo është historia e ministrave të Brendshëm të Shqipërisë, ndaj të cilëve janë ngritur akuza, janë përballur me ligjin e të tjerë janë vrarë.

Gazetari Roland Qafoku, bëri publike gjatë emisionit “Debati në Channel One”, të gjithë listën e ministrave të Brendshëm, kohën e qëndrimit në detyrë dhe fatin e  tyre tragjik.

Nga themelimi i shtetit e deri më sot Shqipëria numëron 62 ministra të Brendshëm. Mes tyre 8 të vrarë, 8 të pushkatuar, 5 janë dënuar më vdekje, 3 janë dënuar për genocid dhe 1 i arrestuar për krime lufte. Ndërkohë janë edhe 20 të arrestuar dhe të dënuar për akuza të tjera.

Sipas Qafokut, shteti shqiptar është shoqëruar nga sindromi i ministrit të Brendshëm, i cili në përgjithësi emërohet në detyrë si i spikatur, cilësohet i suksesshëm dhe më pas është akuzuar, arrestuar, dënuar dhe vrarë ose pushkatuar.

Ministrat e Brendshëm të shtetit Shqiptar 1912-2017 dhe cili ka qenë fati i tyre:

 1. MUFID LIBOHOVA, (DHJETOR 1912-KORRIK 1913), (GUSHT 1919-JANAR 1920)u arrestua.
 2. ESAD PASHË TOPTANI, (KORRIK 1913-GUSHT 1913) (MARS 1914-MAJ 1914), u vra.
 3. HASAN PRISHTINA, (SHTATOR 1913-NËNTOR 1913), u vra.
 4. FEJZI ALIZOTI, (NËNTOR 1913-MARS 1914)u pushkatuar në 1945.
 5. AQIF BIÇAKU, (MAJ 1914-SHTATOR1914) iu rrethua shtëpia dhe u detyrua të largohej nga Shqipëria
 6. SHAHIN DINO, (TETOT 1914-JANAR 1916)
 7. MEHDI FRASHËRI, (DHJETOR 1918-GUSHT 1919)(JANAR 19210KORRIK 1921)u përndoq dhe iu sekuestrua shtëpia dhe të gjitha pronat. Vdiq në Itali.
 8. AHMET ZOGU, (JANAR 1920-NËNTOR 1920)(DHJETOR 1921-MARS 1923)u shpall kriminel lufte dhe u dënua me vdekje në mungesë.
 9. XHAFERR YPI, (NËNTOR 1920-JANAR 1921) u vra gjatë luftës italo-greke.
 10. SULEJMAN DELVINA, (KORRIK 1921-TETOR 1921)iu ndalua hyrja në Shqipëri. Vdiq në Vlorë i dënuar të mos jetonte në Tiranë.
 11. BAJRAM FEVZIU, (TETOR 1921-DHJETOR 1921)
 12. LUIGJ GURAKUQI, (6 DHJETOR 1921-12 DHJETOR 1921)u vra në Bari të Italisë teksa ishte emigrant politik.
 13. RAUF FICO, (12 DHJETOR 1921-24 DHJETOR 1921)(MARS 1930-SHTATOR 1930)
 14. SEJFI VLLAMASI, (DHJETOR 1923-MARS 1924)u arrestua dhe u dënua me 20 vjet burg. ]
 15. SHEFQET VËRLACI, (MARS 1924-MAJ 1924) u përndoq, iu sekuestruan të gjitha pronat. Iu internua familja.
 16. ABDURRAHMAN DIBRA, (MARS 1924-QERSHOR 1924)(SHKURT 1927-MAJ 1928)
 17. REXHEP SHALA, (QERSHOR 1924-DHJETOR 1924) u përndoq
 18. KOSTAQ KOTTA, (SHKURT 1925-PRILL 1925)(MAJ 1928-MARS 1930)U rrëmbye në Greqi nga Sigurimi I Shtetit, u burgos në burgun e Burrelit ndërtimin e të cilit e firmosi vetë dhe u vra në atë burg.
 19. CENO KRYEZIU, (PRILL 1925-SHTATOR 1925)u vra në atentat në Pragë.
 20. MUSA JUKA, (SHTATOR 1925-SHKURT 1927)(NËNTOR 1930-TETOR 1935)(NËNTOR 1936-PRILL 1939)u arratis më 6 prill. U shpall kriminel lufte dhe u dënua me vdekje në mungesë.
 21. ETHEM TOTO, (TETOR 1935-NËNTOR 1936) u pushkatua.
 22. ZEF KADARJA, (8 PRILL 1939-12 PRILL 1939)u pushkatua.
 23. MALIQ BUSHATI, (PRILL 1939-DHJETOR 1941)u pushkatua.
 24. MUSTAFA KRUJA, (DHJETOR 1941-JANAR 1943).U shpall kriminel lufte dhe u dënua me vdekje në mungesë.
 25. EQREM LIBOHOVA, (18 JANAR 1943-23 JANAR 1943)u shpall kriminel lufte dhe u dënua me vdekje në mungesë.
 26. FIQIRI DINE, (JANAR 1943-SHKURT 1943)(KORRIK 1944-GUSHT 1944)u arrestua, shpall kriminel lufte dhe u dënua me vdekje në mungesë.
 27. MARK GJON MARKAJ, (SHKURT1943-PRILL 1943)u vra
 28. KOL BIBË MIRAKAJ, (MAJ 1943-SHTATOR 1943)U arrestua dhe u pushkatua në gjyqin special.
 29. XHAFERR DEVA, (NËNTOR 1943-QERSHOR 1944)u shpall kriminel lufte dhe u dënua me vdekje në mungesë.
 30. IBRAHIM BIÇAKU, (SHTATOR 1944-TETOR 1944)u arrestua, u dënua me vdekje. Më pas dënimi iu konvertua në burg dhe bëri 20 vjet. Vdiq si pastrues i banjave publike të Elbasanit.
 31. HAXHI LLESHI, (TETOR 1944-MARS 1946)a arrestua për genocid.
 32. KOÇI XOXE, (MARS 1946-TETOR 1948)U pushkatua si armik i popullit dhe I PPSH.
 33. NESTI KERËNXHI, (TETOR 1948-NËNTOR 1948)u arrestua dhe u dënua.
 34. MEHMET SHEHU, (NËNTOR 1948-KORRIK1954) u vra në detyrë e kryeministrit.
 35. KADRI HAZBIU, (KORRIK 1954-DHJETOR 1979)u pushkatua.
 36. FEÇORR SHEHU, (PRILL 1980-JANAR 1982)u pushkatua.
 37. HEKURAN ISAJ, (KORRIK1982-SHKURT 1989)(KORRIK 1990-SHKUIRT 1991)u arrestua dhe u dënua për genocid.
 38. SIMON STEFANI, (SHKURT 1989-KORRIK 1990)u arrestua dhe u dënua për genocid.
 39. GRAMOZ RUÇI, (SHKURT 1991-MAJ 1991)u vu nën akuzë për ngjarjet e 2 prill 1991 por nuk iu vërtetua asnjëherë.
 40. HAJREDIN SHYTI, (MAJ 1991-QERSHOR 1991)u arrestua dhe dënua për ngjarjen e 2 prillit 1991.
 41. BAJRAM YZEIRAJ, (QERSHOR 1991-DHJETOR 1991)
 42. VLADIMIR HYSI,(DHJETOR 1991-PRILL 1992)
 43. BASHKIM KOPLIKU,(PRILL 1992-PRILL 1993)
 44. AGRON MUSARAJ, (PRILL 1993-KORRIK 1996)
 45. HALIT SHAMATA, (KORRIK 1996-MARS 1997)u arrestua në gusht 1998 me akuzën më të rëndë për krime kundër njerëzimit por pasi disa javësh në qeli u lirua për mungesë provash.
 46. BELUL ÇELO, (MARS 1997-KORRIK 1997)u vu nën akuzë
 47. ALI KAZAZI, (4 KORRIK 1997-25 KORRIK 1997)
 48. NERITAN CEKA,(KORRIK 1997-PRILL 1998)
 49. PERIKLI TETA, (PRILL 1998-SHTATOR 1998)u arrestua në sallën e gjyqit.
 50. PETRO KOÇI,(TETOR 1998-MAJ 1999)
 51. SPARTAK POÇI, (MAJ 199-NËNTOR 2000)
 52. ILIR GJONI (NËNTOR 2000-JANAR 2002)
 53. STEFAN ÇIPA (SHKURT 2002-KORRIK 2002)
 54. LUAN RAMA (KORRIK 2002-TETOR 2003)
 55. IGLI TOSKA(DHEJTOR 2003-SHTATOR 2005)
 56. SOKOL OLLDASHI (SHTATOR 2005-JANAR 2007)
 57. BUJAR NISHANI (MARS 2007-SHTATOR 2009)(PRILL 2011-QERSHOR 2012)
 58. LULZIM BASHA, (SHTATOR 2009-PRILL 2011)u vu nën akuzë për 21 janarin dhe çështjen e detit
 59. FLAMUR NOKA (KORRIK 2012-MARS 2013)
 60. SAIMIR TAHIRI(SHTATOR 2013-MARS 2017) prokuroria kërkon arrestimin me akuzën trafik droge.
 61. FATMIR XHAFA (MARS 2017-MAJ 2017) (SHTATOR 2017 e në vazhdim)
 62. DRITAN DEMIRAJ(MARS 2017-SHTATOR 2017)

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button