fbpx

Njerëzit të edukohen për ushqimin dhe ta përcjellin shkencën, e jo të informohen në Fejsbuk

Hulumtimet shkencore për ushqim të jenë të kapshëm për njerëzit e rëndomtë që të edukohen dhe informohen në mënyrë të drejtë, në vend që të lexojnë çfarëdo qoftë artikuj në Fejsbuk dhe në rrjetet tjera sociale ose ueb-portale të shkruara nga laikë, porositën pjesëmarrësit në Kongresin ndërkombëtar “Nutrikon 2017”.

Paralajmëruan në rrezik nga mashtrim, e cila është gjithnjë e më e pranishme në internet, sidomos kur bëhet fjalë për aspektin shëndetësor të ushqimit. Rekomandohet, theksuan, që shumë produkte të cilat gjoja mjekojnë kancer, e sidomos manipulohet me çfarëdo qoftë dieta dhe gjoja mënyra të shëndetshme të të ushqyerit. Lënë të kuptohet edhe se kohëve të fundit në sulm është edhe ushqimit tradicional. Për të është gjithnjë e më moderne të flitet, ndërsa më pak nga aspekti shkencor.

Sipas profesorëve – ligjërues, politika duhet të largohet nga ushqimi, t’u lihet hapësirë profesionalizimit dhe moralit. Arsimimi për ushqimin, duhet të fillojë në moshën më të re, që në kopshte, si dhe të ketë shtrirje më të gjerë, të kujdesen prindërit, arsimtarët, inspektorët, avokatët, ndërsa para se gjithash politikanët, sepse nga ata varet se si do të organizohet shoqëria. Ata që marrin vendime, u tha, duhet të marrin edhe përgjegjësi.

“Është tragjike që në raport me ushqimit, njerëzit i besojnë Fejsbukut, , e jo bashkësive shkencore. Problemin e locojmë tek vetja. Si shkencëtarë, i ndalojmë informacione në atare të vogla, të mbyllura. Mjekët në kongrese dhe simpoziume, stomatologët, teknologët, inxhinierët, nutricionistët njëjtë. Nuk ka përzierje mes profesioneve,. ndërsa ushqimi është punë mukltidisiplimore”, tha dr. Vlladimir Kanurikov, organizator i kongresit.

Kohëve të fundit, shtoi ka numër të madh të shkrimeve për ilaçe çudibërëse, dieta, vajra për shërbime, të pambështetura me asnjë fakt shkencor, që përhapen nga një profil në një tjetër, përmes mbarë botës.

Në këtë kontekst, sqaroi profesori, nuk është e saktë se kafja është e dëmshme ose se bananja, boronicat nuk përmbajnë materie kancerogjene.

банани

“Bananën që e hamë sot nuk ka lidhje me natyralen dhe është hibride nga dy lloje të ndryshme, të marrë me rrezatim. Kjo do të thotë se është radioaktive, por në doza kaq shumë të vogla që nuk është e dëmshme. Boronicat kanë përmes 120 komponenta, nga të cilat 30 janë kancerogjene, ndërsa kjo është megjithatë një nga frutat më të shërueshme. Materiet kancerogjene janë në sasi të atillë dhe balancë, që janë madje edhe pozitive për organizmin njerëzor. Njëjtë edhe seleni, i cili në vetëvete është helm, por pa të nuk do të ketë vitamin E”, theksoi Kakurinov.

Sipas tij, politika duhet të largohet nga ushqimi, ndërsa në llogari të asaj të mbisundojnë profesionalizmi dhe morali.

Kongresi, i cili mbahet në bashkëpunim me Grupacionin evropian për inxhinieri higjienike dhe disenj (EHEDG) dhe Iniciativës për harmonizim global (GHI) do të zgjat edhe nesër, ndërsa në të marrin pjesë profesorë – mjekë, sotamotologë, mikrobiologë, teknologë, nutricionistë, inxhinierë,…

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button