fbpx

Një fenomen i rrallë ku pemët shmangin prekjen, mahnitës!

Nëse jeni jashtë duke ecur nëpër pyll, ngriteni kokën për një moment, ndoshta edhe ju mund të befasoheni këndshëm nga ajo që shihni.

Fenomeni që ndodh natyrshëm quhet “drojë kurorë”, sepse degët më të larta të llojeve të caktuara të pemëve nuk pëlqejnë të prekin njëra-tjetren. Sjellja intriguese është vërejtur së pari në vitet 1920 dhe hipoteza të ndryshme janë paraqitur që atëherë në një përpjekje për ta shpjeguar atë.

Disa besojnë se kjo ndodh për të zvogëluar përhapjen e insekteve të dëmshme. Të tjerë besojnë se pemët po përpiqen të mbrojnë degët e njëra-tjetres nga plasaritja dhe thyerja në erë, dhe gjithashtu është sugjeruar që “drojë kurorë” të ndodhë në mënyrë që pemët të mund të optimizojnë ekspozimin e dritës në mënyrë që të maksimizohet procesi i fotosintezës.

Përkundër këtyre teorive të ndryshme, megjithatë, askush nuk e di me siguri se pse ndodh ky fenomen, por na shërben për të na kujtuar se sa mund të jetë e mrekullueshme natyra.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close