Sateliti i parë komunikues i gjeostacionuar bullgar u lansua me sukses në orbitë (VIDEO)

Sateliti i parë komunikues i gjeostacionuar bullgar u lansua me sukses në orbitë, lajmëruan agjencitë TASS dhe Ksinhua.

Sateliti BulgariaSat-1 i kompanisë telekomunikuese Bulsatkom u nis nga kosmoporti Kejp Kanaveral në Florida me raketën Falkon 9 (Falcon 9) të kompanisë provate amerikane Spejs Eks (SpaceX) në orën 15:10 sipas kohës lokale.

Sateliti u dërgua me sukses në orbitë rreth 35 minuta pas lansimit. Paraprin që ai vetë ta adaptojë traektoren e tij, kumtoi një përfaqësues i Spejs Eks (SpaceX)

Shkalla e ulët e raketës-mbajtëse ateroi në platformën gjigante në Oqeanin Atlantik rreth tetë minuta pas lansimit.
Përfaqësuesi i Spejs Eks e vlerësoi aterimin si “më të rëndin deri më tani”.

Sateliti bullgar, i cili peshon rreth katër tonë, është prodhuar nga kompania amerikane Es-Es El (SSL), thekson TASS. Ai është i dedikuar për transmetim të sinjalit televiziv dhe të internetit në territorin e Evropës, Ballkanit, Lindjes së Afërt dhe Afrikës Veriore. Përverç për shërbime televizive dhe komunikative, BulgariaSat-1 mund të përdoret gjatë fatkeqësive dhe katastrofave natyrore – kur nuk punojnë rrjetet tokësore.

Sipas vlerësimit, sateliti bullgar do të pozicionohet 36.000 kilometra mbi Tokë, vëren Ksinhua.
TASS thekson se afati i paraparë i eksploatimit është rerth 15-20 vite.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button