fbpx

Dibër, shtohet përdorimi i barnave pa rekomandimin e mjekëve

N? qytetin e Dibr?s pothuajse n? t? gjith? barnatoret e qytetit, muajve t? fundit ka nj? rritje t? dukshme t? k?rkes?s p?r medikamentet t? ndryshme q? p?rdoren sidomos p?r s?mundje kronike, por edhe t? s?mundjeve m? t? lehta.

Sipas të dhënave nga pronar?t e barnator?ve të Dibrës,  ?sht? rritur p?rdorimi i tabletave p?r hipertension, kolesterol, diabet si dhe tabletat p?r qet?sime . Farmacistët n? k?to baranatore thon? se nj? pjes? m? e madhe e barnave n? fjal? meren me receta, por ka edhe qytetar? t? cil?t tabletat i blejn? n? m?nyr? private. Punohet p?r barna t? cil?t në pjes?n m? t? madhe pacient?t i p?rdorin si t? s?mur? kronik.

Gjat? dy viteve t? fundit, ka nj? rritje edhe t? p?rdorimit t? vitaminave. Dukuria ?sht? prezente gati nj? dekad?, por koh?ve t? fundit v?rehet se shum? t? moshuar, por edhe f?mij? p?rdorin vitamina t? ndryshme t? cil?t gjenden n? tregun e barnave. Kryesisht b?het fjal? p?r vitamina t? cilat n? pjes?n m? t? madhe shiten pa recept?, sidomos vitamina B, C, vitamina për magnezium etj.

Kjo dukuri e rritjes s? p?rdorimit t? barnave ?sht? nj? dukuri e cila nuk duhet t? merr p?rmasa t? gj?ra meq? shpesh her? p?rdoruesit e barnave  i p?rdorin pa rekomandimin mjek?sor. Specialistë t? Spitalit t? P?rgjithshëm t? Dibr?s theksojn? se v?rehet nj? padiciplin? e theksuar n? konsumimin e barnave. Ata thon? se ndodh q? pacient?t t? pranojn? doza m? t? theksuara se sa u nevoiten.

Lajme të ngjashme

Back to top button