fbpx

Zemërim rreth dënimit të vrasësit të Zejnepe Berishës

Aktivistët e të drejtave të grave në Kosovë kanë reaguar ashpër ndaj dënimit të gjykatës të një burri për vrasjen e rëndë të bashkëshortes së tij. Nebih Berisha u shpall i fajshëm për vrasjen e bashkëshortes së tij Zejnepes në tetor të vitit 2015, pasi e kishte goditur me thikë 20 herë; Gjykata Themelore e Prizrenit pardje e dënoi atë me vetëm 12 vjet burg për këtë vepër penale. Berisha gjithashtu u dënua me një vit shtesë për veprën penale të lëndimit të lehtë trupor, të cilin ia shkaktoi vajzës së tij.

Aktivistët kanë reaguar me zemërim me faktin se Berisha në tërësi do t’i mbajë 12 vjet e gjashtë muaj burg, një prej dënimeve më të lehta që mund të ipen sipas legjislacionit të Kosovës. Kodi Penal i Kosovës thotë se çdo person që e privon ndonjë anëtar të familjes nga jeta e tij apo saj duhet të dënohet me dënim prej 10 viteve deri në dënim të përjetshëm.

Kallxo.com raportoi se gjatë shpalljes së dënimit, Gjykatësi Xhevdet Elshani tha: “Duke konstatuar se vepra penale është kryer në gjendjen e mendësisë së kufizuar, për veprën penale të vrasjes së rëndë i shqipton dënimin me 12 vite burgim, ndërkaq për veprën e dytë të lëndimit të lehtë trupor dënimin prej një viti”.

Pasi doli lajmi, aktivistë dhe anëtarë të shoqërisë civile menjëherë reaguan në rrjete sociale, duke kërkuar drejtësi për Zejnepe Berishën. Ata do të mblidhen sot (e premte, 14 prill) në Sheshin Zahir Pajaziti në 12:00 për të shprehur indinjatën e tyre në lidhje me këtë dënim të butë, dhe për të kërkuar që prokuroria të apelojë për të kërkuar dënim maksimal.

Dhuna sistematike që Zejnepja e vuajti në duart e bashkëshortit të saj me vite të tëra bëri që vendimi i gjykatës të shkaktoi edhe më shumë mllef. Pas vdekjes së saj, familja e Zejnepes thotë se ajo kishte raportuar dhunë në familje kundër saj tek autoritetet 16 herë, por se kërkesat e saj për ndihmë ishin injoruar.

Vdekja e saj, dhe ajo e Diana Kastratit në 2011 – e cila u vra nga ish-bashkëshorti i saj pasi gjykata nuk i kishte dhënë asaj urdhërin e mbrojtjes që e kishte kërkuar ajo kundër tij – e kanë vënë në pah sistemin e përgjithshëm të drejtësisë, me theks në mosefikasitetin në trajtimin e rasteve të dhunës në familje.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button