fbpx

Meksikë, katolikët pranojnë Islamin (Video)

Për gati pesë shekuj Katolicizmi është feja dominuese në Meksikë. Në vitin 1970, katolikët përbënin 96.7 për qind të popullatës së Meksikës. Deri në vitin 2010, ky numër kishte rënë në 82.7 për qind, sipas Pew Research Center.

Shumica e këtij ndryshimi i atribuohet rritjes së besimeve të tjera të krishtera. Evangjelistët, protestantët dhe Dëshmitarët e Jehovait tani përbëjnë 8 përqind e meksikanëve që identifikohen me një fe.

Dhe një grup i vogël, por në rritje i të konvertuarve, janë duke kërkuar shpëtimin shpirtëror në Islam. Në fakt, Pew vlerëson se Meksika do të jetë shtëpi për 126,000 myslimanë deri në vitin 2030, nga 111,000 sa kishte në vitin 2010.

Pse disa meksikanë jane duke e lënë kishën katolike dhe konvertohen?

Arsyet janë aq të ndryshme siç eshtë edhe popullata. Disa pyetje nga doktrina katolike dhe koncepti i Trinitetit – tre Perëndi në një, Ati , Biri dhe fryma e shenjtë – në krahasim me një Zot në Islam. Të tjerët shprehin neveri në pohimet e vazhdueshme të skandaleve të seksit dhe pederastëve që kanë pllakosur kishën në dekadën e fundit. Të tjerë thonë se duan të kenë një kuptim më të mirë të Islamit.

Marta Alamilla, 23 vjeçe, ka lindur dhe është rritur në një familje katolike. Alamilla ka besuar gjithmonë në një fuqi më të lartë, por, tha ajo, kur filloi të vë në pikëpyetje disa nga parimet e kishës, ajo gjeti përgjigjet e ofertave si të pakënaqshme.

“Nuk kisha kurrë ndonjë dyshim në mendjen time se Zoti ekzistonte,” tha ajo në një lutjet e mëposhtme të të premteve në xhami, “por ka pasur gjithmonë gjëra që unë pyesja për fenë time që nuk kishin kuptim për mua. Unë gjithmonë merrja përgjigje si: “mirë, për shkak se, ‘dhe’ Ky është Zoti dhe Zoti është në këtë mënyrë,” dhe “sepse Perëndia tha se ishte në këtë mënyrë”.”

Për Alamillan, e cila ka një diplomë në inxhinieri industriale të robotikes, këto përgjigje vetëm e larguan atë nga kisha në kërkim të përgjigjeve më të mira.

Alamilla tha se perceptimi i saj origjinal i Islamit ishte një, nga terrorizmi dhe shtypja, por në rrjedhën e të studiuarit të Kuranit dhe takimit me myslimanët, ajo zbuloi një sistem besimi që i përgjigjet pyetjeve që ajo kishte kërkuar.

“Kam kuptuar se është një fe e bukur. Çdo gjë në lidhje me të ka kuptim,” tha Alamilla. “Ka përgjigje për çdo pyetje të vetme që kam pasur ndonjëherë në Kur’an apo në Sunet”.
Pas studimit për gjashtë muaj të Islamit, Alamilla konvertohet zyrtarisht në një ceremoni të quajtur shehada, gjatë së cilës një person deklaron para dy dëshmitarëve muslimanë se: “Nuk ka zot tjetër përveç Allahut dhe se Muhamedi është i Dërguari i Tij.”

Alamilla tha se një nga keqkuptimet më të zakonshme rreth Islamit është se gratë janë të shtypura, nuk janë të lejuara të shprehin mendimin e tyre dhe janë të detyruara të veshin mbulesë ose të mbulojne veten e tyre. Në rrjedhën e studimeve të saj Alamilla tha ajo mësoi se i veshur me një vello apo hixhabit është fakultative.

“Çdo musliman që kam takuar ka një person i mrekullueshëm,” tha ajo. “Jo sepse ata kanë lindur domosdoshmërisht në këtë mënyrë, por për shkak se feja e bën atë në këtë mënyrë.”
Alamilla ka përqafuar besimin e saj të ri, por për t’ua zbuluar vendimin e saj në familjen e saj katolike është një tjetër histori. Nëna e saj dhe vëllai e di se ajo ka qenë duke studiuar Islamin, por ajo tha se nuk është e gatshme për të të treguar atyre rreth konvertimit të saj.

“Unë dua që t’ua dëshmoj atyre së pari me veprimet e mia që unë kam ndryshuar si person,” tha ajo. “Kur unë u them atyre se unë jam konvertuar, unë dua që ata të shohin se unë jam ende i njëjti person, por duke u përpjekur të jem më e mirë.”
Duke qëndruar jashtë dhe duke dëgjuar Martha Alamilla duke përshkruar ndryshimin e saj te besimit ishte Leslie Camarillo.

Camarillou  përballa me një humbje të ngjashme të besimit në Kishën Katolike dhe është një muslimane praktikuese që tre vite. Camarillo tha se që nga koha që ajo ishte një fëmijë ajo kishte pyetur për doktrinën e kishës.
“Kam gjetur një hipokrizi rreth kishës, kur unë isha një fëmijë,” tha Camarillo. “Sa herë i shihja figurat në zjarre dhe flakë kisha frikë nga Zoti.”
Një pjesë e hipokrizisë mund të gjendej në konceptin e Trinitetit , tha ajo.

“Për këtë Trini. Si mund që Zoti me madhështine e tij të dëshirojë të jetë njeri, e pastaj të vdes dhe të vazhdojë të jetë i pavdekshëm në qiell?” Ajo pyeti në mënyrë retorike.
Camarillo nuk turpërohet nga tregimi për kërkimin e saj personal për një besim që të besojë ashtu si Alamilla , ajo u rrit në një familje katolike.
“Unë gjithmonë kam menduar për Allahun,” tha Camarillo me një delikatese e ton të qetë. “Unë gjithmonë kam menduar se ka një Superfuqi, apo një Zot, i cili krijoi çdo gjë.”

“Unë u përpoqa në shumë fe. Hinduizëm, Budizëm, Krishterim dhe shumë të tjera,” tha ajo. “Unë kisha një jetë personale që ishte si shumë liberale. Kam provuar shumë lloje drogash dhe sende të tjera. Kjo nuk është një gjë e keqe për mua, sepse tani e di se çfarë është e mirë dhe çfarë është e gabuar. I kam premtuar vetes se në momentin që do ta gjej një fe që me të vërtetë i përgjigjet të gjitha pyetjeve të mia, pa dyshim , unë do të përqafoj atë.”
Camarillo tha se atë që ajo sheh në ligjërimet e Islamit mund t’i ndajë me të tjerët të cilët janë në kërkim të besimit.

“Unë mund të këshilloj djem ose vajza, të cilët janë në kërkim të rrethit,” tha Camarillo . “Gjëja kryesore është se lidhja juaj me Allahun është unike.”
Sipas një letre të botuar në vitin 2011 nga Camila Pastor de Maria y Campos, një profesoreshë në Centro de Investigacion y Docencia Economicas në Mexico City, ka arsye shtesë pse disa meksikanë janë konvertuar në Islam. Në raportin e saj, “Të jesh një musliman i ri në Meksikë: ekonomia politike e besimit,” Campos shkruan se Islami ofron një shenjë të dallimit kozmopolitan për disa të konvertuar, dhe mbajtja e hixhabit është konsideruar si çështje mode nga gratë.

Campos gjithashtu gjeti se disa të konvertuar kanë gjetur mesazhiin egalitar të Islamit si tërheqës. Të tjerët shprehin një dëshirë për të ndërtuar një shoqëri fetare në Amerikën Latine ngjashëm me atë Nation Of Islam në SHBA, dhe disa të konvertuar si rezultat i martesës.
Louahabi thotë se ka jetuar në Mexico City për mbi 20 vjet dhe ka dëshmuar si dora e parë në rritje e Islamit në Meksikë. Louahabi është një shtetas maroken poliglot që drejton shkollën e tij të gjuhës dhe në raste të tjera punon si përkthyes. Ai shërben si president i qendrës së arsimit të xhamisë së komunitetit musliman.

Louahabi kujton kohën e viteve të 90-ta , kur komuniteti islamik i Meksikës ishte shumë i vogël për të merituar një xhami të kësaj madhësie. Ishte një kohë kur shumica e muslimanëve ishin diplomatë dhe biznesmenë të stacionuar në kryeqytet.
Bashkësia islame është e përbërë nga “shumë pak njerëz vendas, kryesisht të huaj,” tha Louahabi. “Ne ishim rreth 80 persona, për shkak se, sinqerisht ata nuk dinin për Islamin.”
Louahabi vlerëson se ka pasur rreth 80 muslimanë, kur erdhi në Mexico City në vitin 1994.
“Kur erdha për herë të parë në Meksikë humbja dy deri ne tre muaj derisa gjeja ndonjë musliman.”

Sot, të jesh një musliman në Meksikë është një mjedis tërësisht i ndryshëm, tha ai.
“Tani, shumica janë meksikanë,” tha ai. “Allahu i udhëzoi ata. Është shumë e vështirë të thuhet se pse kemi qenë shumë të suksesshëm në këtë kohë. Pothuajse çdo të premte ne kemi njerëz që pranojnë Islamin. Nganjëherë 5 të konvertuar në një të premte.”

Louahabi thotë se gratë në Meksikë janë duke shfaqur më shumë interes në Islam se sa burrat.
Kur u pyet pse ndodh kjo, ai u përgjigj: Ato (gratë) kanë shumë pyetje dhe shumë dyshime për të cilat priftërinjtë e feve tjera nuk mund të përgjigjen. /globalpost

 

Lajme të ngjashme

Back to top button