fbpx

Merkel: Krahasimi i Krimesë me Kosovën është i turpshëm

Kancelarja gjermane Angela Merkel e quajti “të turpshëm” krahasimin që Moska i bën me Kosovën çështjes së referendumit për bashkim me Rusinë të Krimesë në Ukrainë. Kancelarja u tha deputetëve në Bundestag se është e turpshme për të krahasuar pavarësinë e Kosovës me referendum për pavarësinë në Krime dhe i bëri thirrje Rusisë të ndalë veprimet e saj në Ukrainë ose në të kundërtën do të përballet me sanksione ekonomike.

“Në Kosovë kemi pasur vite kur bashkësia ndërkombëtare nuk kishte fuqi për të ndërhyrë, ndërsa Slobodan Miloshevic kreu spastrim etnik atje. NATO më pas vendosi të veprojë vetëm për shkak se Rusia vazhdimisht bllokuar çdo trysni të OKB-së mbi Serbinë”-tha zonja Merkel. “Kjo situatë, – shtoi kancelarja gjermane, – nuk është në asnjë mënyrë e ngjashme me atë që po ndodh sot në Ukrainë”. Zonja Merkel ritheksoi se është e turpshme për të krahasuar Krimen me Kosovën:
“Në qoftë se ka pasur shkelje të tjera të ligjit ndërkombëtar, Kosova nuk qenë një prej tyre. Veprimet e Rusisë në Ukrainë janë një shkelje e të drejtës ndërkombëtare”.

Presidenti rus Vladimir Putin në fillim të këtij muaji justifikuar vendimin për të dërguar trupa në Krime e krahasoi atë me ndërhyrjen ndërkombëtare në Kosovë në fund të fund të marsit të 1999.

Zoti Putin u arsyetua se dëshironte të mbrojë rusët etnikë, që përbëjnë shumicën e popullsisë në gadishullin e Krimesë.
Por, kancelarja Merkel tha se ky konflikt ka të bëjë me sferat e ndikimit dhe pretendimet territoriale dhe është përsëritje të veprimeve ruse gjatë luftës 2008 në Gjeorgji që përfundoi me dy rajone të Gjeorgjisë nën pushtimin rus.

“Në një fazë të pasigurisë të madh në Ukrainë, Rusia nuk është duke vepruar si një partner të stabilitetit, por përdor dobësi të fqinjit të saj për të avancuar interesat e veta. Kjo është zgjedhja e rrugës së forcës, në vend të zgjedhjes së rrugës së drejtë. Rusia po pretendon ta ndryshoj të drejtën përmes forcës. Kam frikë ne duhet të jenë të përgatitur për kohëra të gjatë në zgjidhjen e këtij konflikti”-tha ajo.

Kancelarja mohoi ndërkaq që të ketë ndonjë opsion ushtarak për të zgjidhur problemin e Krimesë, ndërsa foli për një qasje të re ndaj Rusisë:
“E para; Ngrirjes së bisedimeve Bashkimi Europian-Rusi për lirinë e vizave dhe të tregtisë, që sipas saj tashmë është marrë. Një ndalim udhëtimi mbi shtetet perëndimore të Putinit është hapi i dytë. Hapi i tretë; sanksione ekonomike”.

“Askush, – vijoi kancelarja, – nuk dëshiron të aplikohen këto masa dhe kjo është i qartë. Por, ne do të jenë të gatshëm dhe të vendosur për të shkuar kësaj rruge në qoftë se ajo është e pashmangshme”.
“Kjo është rënë dakord ndërmjet të gjitha 28 shtetet e BE-së dhe në bashkëpunim të ngushtë me NATO-n dhe partnerët e G7”-pohoi zonja Merkel.

Sipas kancelares së Gjermanisë, nëse Rusia nuk e ndryshon qasjen, nuk do të ishte vetëm katastrofë për Ukrainën, por kërcënim për ne si fqinjët e saj. Rusia sistematikisht do të dëmtojë veten, ekonomikisht dhe politikisht”-paralajmëroi kancelarja Angela Merkel.(RTK)

Lajme të ngjashme

Back to top button