fbpx

Kadare: Turqia shkatërroi kombin dhe gjuhën shqipe

Shkrimtari i njohur Ismail Kadare shkruan se për të vërtetën që kishte ndodhur dikur mes shqiptarëve dhe turqve.

Ai thotë se më 1887, në Shqipëri kishte tre mijë shkolla. Prej të cilave një mijë e dyqind shkolla publike turke, po aq shkolla private greke, treqind shkolla bullgare, serbe dhe vllahe, shkollë shqipe vetëm një, me drejtor Pandeli Sotirin!

“Pra, gati çdo gjuhë lejohej të mësohej në ‘perandorinë tolerante’, përveç njërës: gjuhës shqipe! Dhe historia s‘mbaron me kaq. Katër vite më pas, Pandeli Sotiri vritet, shkolla shqipe mbyllet! Kjo është e vërteta, që ende nuk është shpalosur qartë përpara popullit shqiptar”, tha Kadare. /alb-observer

Lajme të ngjashme

Back to top button