fbpx

Die Welt: Shqipëria, nje vend musliman që shpëtoi hebrenjtë në xhami

Shqipëria, nje vend musliman që shpëtoi mijëra hebrenjë (“Das muslimische Land, das Tausende Juden rettete”) ka shkruar sot gazeta presidtgjioze gjemrnae “Die Welt” duke bërë fjalë për bujarin e shqiptare gjatë kohës së nazsimit.

Di Welt: Familja herbrje Johanna Neumann fillimishtz u strehua në një xhami

Në shtatorin e 1943, para se të persekutoheshin nga nazistët hebrenjtë u larguan për në Shqipëri . Vend i vogël i mbrojti ata, sepse banorët e saj njihen që nga koha e lashtë për mikpritje.

Një prej tyre ishte edhe Johanna Neumann . Ajo ka lindur në vitin 1930 në Hamburg . Shtatë vjet më vonë , prindërit vendosën të iknin . Me tren , familja ardhur në Itali , një anije i solli ata në Shqipëri . Në ndërkohë , Mbreti Ahmet Zogu ishte si shumica e subjekteve të tij musliman . “Ne ishim të mirëpritur me krahë hapur dhe kishte shokë shqiptarë ,” thotë Johanna Neumann që sot jeton në Washington DC.

Madje edhe atëherë , Shqipëria ishte në fakt një protektorat italian , dhe vendi më i prapambetur në Evropë . Ajo nuk kishte hekurudhat dhe vetëm disa qindra kilometra rrugë të asfaltuara , vështirë se lidhjet telegrafike dhe një pjesë të vogël të shkollave të mesme .
Perandoria Romake ishte diktatori fashist gjithashtu kishte në mendje kur ai sulmoi Greqinë në vitin 1940 . Megjithatë , lufta ishte një fatkeqësi . Hitleri ishte i detyruar të jetë ” Operacioni Barbarossa ” veprim kundër Bashkimit Sovjetik dhe kishte pushtuar në prill 1941 në një Blitzkrieg të Jugosllavisë dhe Greqisë . Kosova dhe pjesë të tjera të Jugosllavisë, Shqipëria u bë ” Shqipëria e Madhe ” Aapo siq e qujanë sot shqiptarët sqhipëria natyrale) nën administrimin italian .
Një virtyt i quajtur ” besa “ (“Eine Tugend namens “besa“)
Deri rënies së Musolinit dhe marrjen e kontrollit gjermane në shtator 1943, Hebrenj që ishin në territorin e Mbretërisë së Shqipërisë mundën të shpëtonin dhe u ndien të të sigurt . prej rreth 2.000 refugjatë, 300 ishin hebrenj lokale kanë jetuar në vend . Por ndryshe nga shtetet e tjera naziste satelitore të tilla si Kroacia , ku përveç serbëve dhe hebrenjve ishin të persekutuar të përgjakshme , ata mbetën pa trazira në Shqipëri .

Të gjithë shqiptarët u mbështet në “Kanun”, kodin shqiptar të nderit që u miratua gojarisht nga brezi në brez . Në këtë Kod përfshin një virtyt që është thirrur në “besa” shqiptare . Ajo ishte shumë e lehtë për të marrë në një i huaj për veten e tij dhe për të ndihmuar atë , duke përfshirë përdorimin e jetës. Kush do të kishte dorëzuar një i huaj në nevojë të cilët do të ishte i pandershëm .
Në të fundit , pasi gjermanët kishin zëvendësuar administratën italiane ,” Besa” ishte e nevojshme . Së pari , familja Johanna Neumann ishte vendosur në një xhami , atëherë ajo u zhvendos nga fshehur vend për të fshehur vend . Më vonë ajo mori një familje muslimane për të jetuar me të . Ndërsa babai ishte i fshehur në një shtëpi në fermë në fshat , Johana dhe nëna e saj jetonin në ekipin vendas . Kur ushtarët gjermanë erdhi , fillimisht nga Gjermania pronare kishte një justifikim gati : ” Ne ishim gjithmonë paraqitet si familjen e saj nga Gjermania u vizituar , ” thotë Johanna Neumann . Kjo ka ndodhur në shumë hebrenjtë . Të tjerët ishin vendosur në spitale apo stacione tifos .

Divizioni SS ” Skanderbeg “ (“Die SS-Division “Skanderbeg”)
Në thelb , Shqipëria ishte fakti që pjesë të mëdha të vendit janë të kontrolluara nga partizanët dhe popullsia i kishte rezistuar tashmë forcat pushtuese italiane . Në zonat e pranuara ishte e ndryshme . Ka administrata italiane edhe gëzonin një shkallë të caktuar të simpatisë , sepse ajo kishte kryer lidhjen me Mbretërinë .
Pas pushtimit gjerman (SS) mund edhe të shkojnë përpara për të rekrutuar një trupat shqiptare ,21 Divizioni në Mountain Waffen i quajtur sipas heroit kombëtar shqiptar ” Skënderbej ” që tubonte 6500 ushtarë.

Kështu , Divizioni i shpallur në prill 1944 se kishte arrestuar 300 hebrenjve në Prishtinë . Në mes të majit dhe qershorit 510 ” hebrenj, komunistët , partizanët dhe njerëzit e dyshimta ” u arrestuan , prej të cilëve gjysma janë deportuar në kampet naziste të shfarosjes . Mbi të gjitha SS – shqiptarë të marshonin përpara kundër serbëve në Kosovë , një proces që ishte kryer në mosmarrëveshje në lidhje me vjetërsi dhe statusit të territorit të palës serbe në fushën e shkuar . /express

Lajme të ngjashme

Back to top button