fbpx

Universiteti i Prishtinës gati si Universitet Amerikane, sa i përket respektimit të fesë

Të premten në mesditë në shumicën e fakulteteve të Universitetit të Prishtinës mbretëron qetësi “relative”. Nuk mbahen ligjërata e as ushtrime me studentë. Studentët e bashkë me ata edhe i profesorëve kryejnë ritin e faljes në ndonjë nga xhamitë e Prishtinës.
Për dallim nga Universitetet Amerikane dhe disa vendeve Evropiane me demokraci të zhvilluar të cilat studentëve mysliman ua kan siguruar faljen e namazit brenda universiteteve në UP për shkak të mbejteve të mentalitetit komunist një gjë e tillë ende shihet me frikë dhe përbuzje raciste.

Me nenin 38 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës shkruan: “Liria e besimit, e ndërgjegjes dhe e fesë, është e garantuar”.

Në përiudhën e ardhshme duhet të krijohet infrastruktura ligjore ngjashëm si në Universitetet dhe shkollat amerikane dhe evropine që edhe studentët dhe nxënësit tonë të mund të ushtrojnë parimet fetare pa u paragjykuar kjo duhet të jetë prioritet i institucioneve të Kosovës, në anën tjetër hapësira publike raciste ndaj të rinjve që kryejnë parimet fetare ka gjithmonë kundër efekt. Kjo e fundit duhet të rregullohet me ligjin për blasfemi që tashmë është kërkuar edhe nga deputetët e Paralamentit të Kosovës./ekuilibër/

Lajme të ngjashme

Back to top button