Rekomandime për popullatën në rajonet e vërshuara për mbrojtje nga sëmundjet infektuese
Agjencia për Ushqim dhe Veterineri apelon që qytetarët nga rajonet e vërshuara vazhdimisht t’i ndjekin informacionet për furnizim me ujë dhe sigurinë e ujit të pijshëm përmes televizioneve lokale dhe nacionale, radiove dhe portaleve të internetit.
Për të pirë, për përgatitjen e ushqimit dhe për mirëmbajtjen e higjienës personale, të shfrytëzohet vetëm ujë i paketuar apo ujë i pijshëm prej cisternave të cilën e dorëzojnë ndërmarrjet publike për furnizim me ujë.
Nëse ekzistojnë rezerva të ujit, ai të mos përdoret deri sa të zihet (të zihet të paktën 15 minuta), ose uji të klorinohet në mënyrë përkatëse, ose nga persona profesionistë.
Nëse furnizimi me ujë bëhet nga objekte individuale të ujësjellësve, ku është i dukshëm turbullimi i ujit, ai të mos shfrytëzohet për t’u pirë dhe për të përgatitur, deri në sanimin e gjendjes dhe në marrjen e vërtetimit laboratorik se uji është i sigurt.
Rregullisht të mirëmbahet higjiena e duarve me sapun apo mjet dezinfektues, veçanërisht pas kontaktit me ujin nga vërshimet apo me gjësendet të cilat janë vërshuar, veçanërisht pas pastrimit dhe para përgatitjes së ushqimit.
Të mbrohet ushqimi i gatshëm të mos vijë në kontakt me ujin nga përmbytjet apo me ujërat e zeza. I gjithë ushqimi i cili ka qenë në kontakt me ujin nga vërshimet, në frigoriferët e vërshuar apo në bodrume, të mos shfrytëzohet për ushqim, gjegjësisht rekomandohet ushqimi të hidhet.
Ushqimi të përgatitet me ujë të sigurt dhe në mënyrë të obligueshme të përpunohet në temperaturë më të lartë se 70 gradë Celsius. Ushqimi i përgatitur të mos ruhet më gjatë se dy orë në temperaturë të dhomës, gjegjësisht duhet të ruhet në temperaturë më të ulët se 10 gradë Celsius.
Të shmanget kontakti i ushqimit të papërpunuar dhe ushqimit të përpunuar termik. Rekomandohet që fëmijët e vegjël të ushqehen me ushqim të përgatitur industrial.