fbpx

Maqedonia dhe Serbia afër marrëveshjes, anashkalohen shqiptarët

Oferta e Serbisë për përfaqësi të përbashkët diplomatike me Maqedoninë, ndonëse nuk ka marrë një konfirmim të qartë nga ana e Qeverisë, duke vlerësuar atë vetëm si ide e diplomacisë serbe, analisti Mersel Bilalli, për Portalb deklaron se palët janë shumë afër marrëveshjes për të pasur përfaqësi konsullore diplomatike me përfaqësim të përbashkët.

“Ideja për diplomaci ët përbashkët, nuk ka prapavijë politike, por ka qëllim të kursimit financiar dhe asgjë më shumë”, deklaroi kryeministri Gruevski pas publikimit se shefi i diplomacisë serb Ivan Mrkiq. 

Për vendin tonë, thotë Mersel Bilalli, kjo nuk është problem në aspektin e së drejtës ndërkombëtare, por është një problem politik, duke përcaktuar preferencat e vetëm të njërit popull në Maqedoni.

Në  kushte të zakonshme  një ofertë e tillë për përfaqësi diplomatike të përbashkët nga ana e Serbisë?  asgjë? nuk është jonormale, kjo edhe sipas konventës së? Vjenës  për marrëdhëniet diplomatike është? një? praktik shumë? shumë? vjeçare,  ku për shkak  të  kushteve financiare një shtet ka përfaqësuar në? mënyre? diplomatike një? shtet? tjetër.

Sipas Mersel Bilallit, kjo nuk është? kontestuese, por është? kontestuese situata e një balanci të nevojshëm për ne që  nuk respektohet nga kryeministri, i cili gjithë kohën për punët e rëndësishme të shtetit punon bënë  marketing dhe kampanjë zgjedhore.

“Analizat e para një? javëve tregojnë se pjesa më e madhe e popullatës maqedonase është? e orientuar nga Serbia. Kjo është një disbalancim politik rajonal, duke injoruar shtetet tjerra dhe permanent duke i dhënë rendësi marrëdhënieve me Serbinë dhe kjo realisht rrezikon ekzistencën e shtetit”, thotë Mersel Billalli. /Portalb

 

Lajme të ngjashme

Back to top button