fbpx

A ekziston dashuria e pakushtëzuar?

Përvojë e mrekullueshme dhe e papërshkrueshme është kur e gjeni dikë që ju do për ashtu siç vërtet jeni, mirëpo natyrisht si kompensim duhet ta doni edhe partnerin mu ashtu siç është. Lidhja e këtillë ka vlerë të paçmueshme dhe duhet kultivuar me dashuri të madhe.

Dashuria është pjesë e emocioneve tona, shtojcë e kimikateve të trurit dhe shtojcë personalitetit tonë. Lidhjet, ndërkaq, janë gjëja krejtësisht tjetër. Ato janë lloje marrëdhënies së punës; përfshijnë mendime, arsyet dhe vendimet. Kërkojnë dy (apo më shumë) persona gjatë komunikimit, përkushtim ndaj bashkëpunimit.

Dashuria (ndjenjat) dhe marrëdhëniet (vendimet) mund të kenë rregulla dhe prirje të veçanta. Dashuria mund të jetë e pakushtëzuar, sepse ajo është një ndjenjë. Ndonjëherë, pa marrë parasysh se çfarë ka një partner, ndjenja ndaj tij nuk do të ndryshojë. Marrëdhëniet, megjithatë, funksionojnë si partneritete. Si të tilla, ato kërkojnë kushte, kufij dhe orientim, që të zhvillohen normalisht. Prandaj, duhet bërë një dallim mes “dashurisë së pakushtëzuar”…dhe “marrëdhënies së pakushtëzuar”.

Po, a nuk mjafton dashuria?
Tani që ne kemi bërë dallimin midis “dashurisë së pakushtëzuar” dhe “marrëdhënieve të pakushtëzuara”, është e mundur të duash dikë pa limit, por marrëdhënia e vazhdueshme me të mund të ketë të papritura. Me fjalë të tjera, ndërsa ju mund të vazhdojnë të doni një partner “pa marrë parasysh se çfarë”, ju nuk mund të zgjidhni të keni me të një marrëdhënie sipas të gjitha kushteve. Ky dallim është i rëndësishëm për t’u kuptuar. Por, kjo nuk vlen për të gjithë.

Ka disa individë që thonë: “Jo, dashuria mjafton”. Këta individë mendojnë se për aq kohë sa janë të dashuruar, nuk është e nevojshme asgjë tjetër. Si rezultat i kësaj, marrëdhënia e tyre bëhet “e pakushtëzuar”. Ata nuk vënë kufij të fortë, për ngjarjet, apo kufij me “partnerin” e tyre. Ata i vendosin “marrëdhëniet” të bazuara vetëm në ndjenjat e tyre të dashurisë. Ndonjëherë kjo funksionon…Por, ndonjë herë tjetër jo, sepse asnjë nuk po ndërton një “partneritet pune”. Për shkak se ka një pritshmëri për të pranuar partnerin ashtu siç është në çdo situatë, marrëdhëniet mund të vendosen nën kushte të këqija.

Nga ana tjetër, dallimi midis dashurisë dhe marrëdhënieve është mbështetur me individë që thonë se “marrëdhëniet e shëndetshme janë shumë të nevojshme“. Këta individë i duan partnerët e tyre pa kushte, por duan të vendosin edhe rregulla që të kenë një marrëdhënie me ta. Ata përdorin ndikimin, kufijtë dhe të papriturat që të sigurohen për një shkëmbim të balancuar, të barabartë në partneritetin e tyre romantik. Për më tepër, ndërsa ata mund të vazhdojnë të “shijojnë” dashurinë pa kushte, ata gjithashtu mund t’i japin fund partneritetit “të sëmurë”, nëse kushtet nuk janë më të realizueshme. /Telegrafi

Lajme të ngjashme

Back to top button