fbpx

Lajm me këmbë të shkurtra

Recension: “Thaçi shkon në zgjedhjet e 5 qershorit!?”

Edhe pse në kohën që është shkruar lajmi (disa minuta përpara orës 17 pasdite) Partia Demokratike Shqiptare kishte deklaruar publikisht dhe zyrtarisht se nuk do të marrë pjesë në zgjedhjet e 5 qershorit, ky tekst i ofron lexuesit diçka krejtësisht ndryshe. Le të analizojmë mbi çfarë baze është dhënë ky informacion!

Zhurnal - Thaci shkon ne zgjedhjet e 5 qershoritLinku deri te artikulli origjinal: “Thaçi shkon në zgjedhjet e 5 qershorit!?”

Data dhe koha e publikimit: 11.05.2016, 16:47

Data e recensionit: 13.05.2016

Recensues: Fatlume Dervishi

Duke u referuar në burime anonime, përmbajtja pretendon se PDSH po bën përgatitje për të dorëzuar në Komisionin Shtetëror të Zgjedhjeve listën e kandidatëve për deputetë. Disa orë më herët, mediat që kishin tentuar të marrin një prononcim nga PDSH-ja, kishin arritur të mësonin se kjo parti kishte marrë vendimin e prerë të mos e dorëzojë këtë listë.

Nuk mund të thuhet nëse autori që e ka shkruar këtë tekst e ka ditur ose jo një gjë të tillë (qëndrimin zyrtar të PDSH-së) sepse nuk e ka përmendur askund në tekst, por burimet e tij pretendojnë se planifikohet diçka krejtësisht tjetër. Fakti që autori nuk ka bërë një tekst gjithëpërfshirës, len hapësirë për dyshime. Për më tepër, as nuk është tentuar të bihet në kontakt me PDSH-në, qoftë edhe vetëm për të respektuar rregullën profesionale edhe kur autori është i sigurt që nuk do të marrë asnjë informacion shtesë.

Kryetari Thaçi gjatë këtyre orëve është duke taktizuar dhe ka bërë gati listën për deputet të kësaj partie të cilën do ta dorëzoj 5 minuta para mesnatës kur pritet të skadoj afati. I gjithë koordinimi bëhet me antarin në KSHZ, Bedredin Ibrahimi.

Tani, disa ditë pas kalimit të afatit, këto informacione mund të konsiderohen si spekulime. PDSH-ja nuk dorëzoi në KSHZ listën e kandidatëve për deputetë dhe nuk u vërtetuan pretendimet e kësaj përmbajtjeje. Fjalia e fundit e këtij teksti të shkurtër dhe me informacione gjysmake, përmban edhe komente me qëllim të degradimit e subjektit politik për të cilin flitet. Me të njëjtin qëllim është përdorur edhe kjo fotografi që nuk ka lidhje me listat e kandidatëve për deputetë.

Ky është skenari të cilën është duke e përgatitur Thaçi me qëllim që të legjitimohen zgjedhjet në Maqedoni dhe ti dal në ndihmë ish kryeministrit maqedonas, Gruevski dhe ish shet të policisë sekrete, Sasho Mijallkov.

Sipas Kodit Etik të Gazetarëve të Maqedonisë, teksti duhet të ketë të paktën dy burime, të tentohet të merret qëndrimi i palës së përfshirë, të theksohet kur bëhet fjalë për informacione të pakonfirmuara dhe të shmangen komentet nga ana e autorit.

Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close