fbpx

Mediet nuk shërbejnë për nënçmimin e kolegëve

[Recension: Gazetarët e Kanal 5 vrap pas pasaportave bullgare, anija fundoset, ndërsa minjtë shpëtojnë!]

Теkst me fjalor të pahijshëm, me spekulim, të pavërteta… Edhe pse ka vetëm një fjali, shihet qëllimi që me të të nënçmohet gazetarja e një medieje tjetër. Me këtë rast, i gjithë teskti vendoset në konotacion politik, pa nevojë, dhe që është edhe më e rëndësishme – pa argumentim për këtë, gjegjësisht pa bër përpjekje për ta kuptuar se mos ndoshta gazetarja ka qenë në detyrë.

dokazLinku deri te artikulli origjinal: Gazetarët e Kanal 5 vrap pas pasaportave bullgare, anija fundoset, ndërsa minjtë shpëtojnë!

Data dhe koha e publikimit: 28.04.2016

Data e recensionit: 01.04.2016

Recensues: Vllado Gjorçev

Теksti është bëërë në bazë të një fotografie që shfrytëzohet si dëshmi se gazetarja pret për vizë bullgare para Ministris për Drejtësi të Bullgarisë. Në njërën nga këto tre fotografi (më vonë u hoqënn nga portali, mirëpo mbetën videot dhe teksti) shihet vetëm se si kolegia e përmendur ri ulur në ulëse. Dhe kjo është e gjthë e vërteta. As që ka dëshmi se fotografia është bërë n Bullgari, e aq më tepër nuk ka argument se ajo është bërë para Ministrisë për Drejtësi. Dhe nëse është ashtu siç thotë teksti, se gazetaren e kanë parë në atë vend – pse nuk e kanë pyetur se çka bën atje? Ndoshta do të habiteshin nga përgjgja, se ka dalë në shëtitje se është në udhëtim zyrtar ose ndoshta studion atje? A janë të gjitha këto të ndaluara?

Artikulli nuk ka asnjë lidhje me të vërtetën. Ai është jopërmbajtësor dhe jobojektiv, sulmon, mirëpo nuk jep mundësi që i sulmuari të mbrohet. Me këtë janë shkelur disa nene të Kodit të gazetarëve, në mesin e të cilëve, në mënyrë më eksplicite neni 16:

Gazetari do ta ruajë prestigjin dhe dinjitetin e profesionit të tij, do ta nxisë solidaritetin reciprok dhe pluralizmin e mendimeve dhe nuk do ta përdorë medien e tij për t’i qëruar hesapet me persona të ndryshëm, duke i përfshirë këtu edhe kolegët e tij.

Теkstet që shërbejnë për sulm ndaj kolegëve janë larg teksteve profesionale. Poashtu ky shkrim bie në provim në të gjitha pyetjet e metodologjisë së Shërbimit për verifikimin e fakteve në medie, siç janë: përmbajtësia, vërtetësia, objektiviteti, burimet…

 

Ky recension është përgatitur nga kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close