Të “gllabëruar” apo vet-nënshtrim karshi Serbisë!

E keqja më e madhe këtij vendi vazhdon të jetë ndikimi i Serbisë në përditshmërinë e Kosovës. Direkt apo indirekt, e mohojmë apo e pranojmë, Kosovës dhe Serbisë në këtë pikë i mungojnë vetëm marrëdhëniet diplomatike, e kjo nuk është e lëvërdishme fare. Jo që ne jemi kundër harmonizimit të marrëdhënieve me shtetin që kreu krime ndaj njerëzimit, por që janë disa qështje që është dashur të trajtohen paraprakisht, si kërkimfajla, dëmshpërlimi për krimet e luftës, kthimi i dokumentacionit civil e kadastral, e shumë gjëra të tjera që Serbia i’a ka borgj Kosovës. Aktualisht, ne e hasim në çdo pore të jetës fuqin e shtetit serb. Pa dashur ta cek këtu gjuhën serbe që përdoret në të gjitha institucionet shtetërore, e cila është e garantuar me kushtetutë, por ka shumë segmente më të gjëra ku është imponuar apo është mirëpritur ndikimi serb.

 

Duke filluar që nga ushqimi i importuar nga Serbia dhe dyshimet për cilësinë e ulët, na qon drejt asaj se shumica e sëmundjeve të paraqitura në periudhën e pasluftës janë si pasojë e ushqimit i cili mund të jetë edhe i helmuar dhe të mbajë doza kemikatesh qëllim-këqija, të cilat në një farë forme e vazhdojnë projektin famëkeq “Naçertania” dhe “Shumadija”, veqse dallimi është se ato projekte ishin spastruese përmes luftës, e tani me metoda moderne përmes ushqimit.
Ndikimi tjetër që vazhdon ta ketë ka të bëjë me ekonominë, ku mbetet importuesi kryesor i të mirave ushqimore për 2 arsye të ditura tanimë:
1)për shkak se kompanitë importuese dhe monopolet na servojnë pothuajse vetëm të tillët prodhime, shtuar kësaj çmimin por edhe cilësinë e dobët;
2)për shkak të politikave disfavorizuese për prodhuesit vendor nga ana e shtetit.
Serbia vazhdon t’i kthej prapa librat dhe tekstet shkollore shqipe, duke mos i lënë të hyn në pjesën e Luginës(Kosovës Lindore), e nga ana tjeter ministri Bajrami lavdërohet se tash ka filluar t’a zbatojë masën e reciprocitetit në këtë drejtim. Nuk e di a e din ministri i arsimit, që përveq se në komunat me shumicë serbe, në pjesën e Gorës ku në 2 anë kufizohet me shqiptarë, Maqedoninë dhe Shqipërinë, e që gjindet mbi Dragash, punohet me planprograme serbe nga komuniteti goran(boshnjak) ndërkohë paguhen me buxhet të Kosovës.
Mos të harrojmë që ndikimi më i madh i Serbisë vazhdon të jetë parlamenti i Kosovës, ku me vendet e garantuara, pakica serbe jorrallëherë bëhet determinuese e proceseve dhe pazarin e kanë goxha të shtrenjtë.

 

Në këtë pikë ku gjendemi tani nuk na duhen ekspert të mirë as të ekonomisë, as të teknologjisë ushqimore, as të arsimit, e qe besa as diplomat. Ajo që na duhet është një ngritje e vetëdijes kolektive dhe një rizgjim intelektual e patriotik, të cilët duhet të jenë vetëm qëllimmirë, se në këto qështje nuk do filozofi të madhe e as ndonjë gjë mu vizatu e skicu.
Vullneti politik është ai që po e stopon zhvillimin e vendit në shumë segmente. Zingjiri i ndikimit të Serbisë në Kosovë është i madh sepse ai e dëmton shëndetin e popullit, ekonominë e brishtë, falimentimin e bizneseve, arsimin e degraduar, politikbërjen e fundosur dhe diplomacinë e dështuar. Të gjitha këto na janë dhuratë e Serbisë dhe në një far forme edhe politika i ka aprovuar me heshtje, tolerime dhe pse jo edhe me frik.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shiko edhe
Close
Back to top button