Misteri i Ramiz Alisë: Katër tonelata florinj, në dy banka të Zvicrës (Dokument)

Disa dokumente tregojnë se në periudha të ndryshme gjatë vitit 1990, nga Banka e Shqipërisë janë transportuar drejt dy bankave zvicerane pako me peshë rreth prej katër tonëve.

Faturat tregojnë se Banka e Shqipërisë ka rezervuar vendin në aeroplanin e transportit të shoqërisë “Swissair”. Kolitë janë marrë në dorëzim nga “Union Bank of Switserland” dhe “Credit Suisse”.

E përditshmja që i publikoi këto dokumente, “Gazeta Shqiptare”, shkruan se janë katër tonë ar të depozituara në bankat e Zvicrës, por nuk është e mundur të investigohet më tej për arsye të sekretit që ruajnë bankat e Zvicrës.

Shkresa që kërkonte sigurimin e vendit në aeroplan mban firmën e ish-Drejtorit të Bankës së Shtetit, Qirjako Mihali, njëkohësisht një nga anëtarët e Byrosë Politike të Partisë së Punës.

Gjurmë për përmbajtjen e këtyre dërgesave mund të gjenden sot në arkivin e Bankës së Shqipërisë, por GSH shkruan se Guvernatori Sejko nuk ka pranuar të presë gazetarin Artur Çani.

Në dokumentet e publikuara nuk shkruhet në asnjë vend se kolitë përmbanin flori, por kjo konsiderohet si e mirëqenë. Sipas GSH, vlera e arit të dërguar në atë kohë në Zvicër arrinte në 150 milionë dollarë amerikanë.

Në bankat e Zvicrës është e mundur të depozitosh jo vetëm monedha e kartëmonedha, por edhe sende me vlerë, sikurse janë metalet e çmuara, ku përfshihet edhe ari. Gjithashtu mund të depozitohen edhe sende që kanë nevojë për një ruajtje të posaçme, sikurse mund të jenë kaseta filmike, dokumente e shumë gjëra të tjera të këtij lloji, deri edhe matricat për prodhimin e kartëmonedhave.

Bankat shpeshherë nuk janë vetëm ruajtëse të depozitave dhe metaleve të çmuara, por edhe të sekreteve të mëdha. Gjithsesi, dokumentet hedhin dritë mbi marrëdhëniet që shteti komunist mbante me vendet e damkosura si “borgjeze”, që për njerëzit e thjeshtë në atë kohë mund të përbënte një çudi.

Në atë kohë, vendin e drejtonte i ndjeri Ramiz Alia, pasardhës i Enver Hoxhës.

Katër tonelata florinj, në dy banka të Zvicrës (Dokument)

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button