fbpx

Jolie kundër dhunës seksuale në zonat në konflikt

Aktorja hollivudiane Angelina Jolie të martën në Thomson Reuters Foundation, Londër, paralajmëroi se shteti islam është duke përdorur përdhunimin si armë lufte në një shkallë të paparë më parë dhe bëri thirrje për veprim të shpejtë kundër atyre që janë përgjegjës.

Jolie, në cilësinë e një të dërguare speciale ngaë Komisioneri i Lartë për Refugjatët i OKB-së (UNHCR) dhe aktiviste kundër përdorimit të dhunës seksuale në zonat në konflikt, tha se shteti islam ishte përdorur përdhunimin si një “politikë” dhe kërkoi një “përgjigje shumë të fortë”.

Mijëra gra dhe vajza janë rrëmbyer, përdhunuar dhe shitur si skllave seksuale.

“Grupi më agresiv terrorist në botën e sotme … është duke përdorur përdhunimin si një pikë kyçe të  terrorit të tyre, si një mënyrën për të shkatërruar komunitetet dhe familjet”, tha ajo për një komision parlamentar britanik të martën.

Jolie, foli për vajzat që ajo i kishte takuar në zonat e luftës e që ishin përdhunuar. Ajo përmendi një vajzë 13-vjeçare irakiane e cila ishte përdhunuar në mënyrë të përsëritur së bashku me shoqet e saj dhe pastaj u shit për 26 sterlina angleze ($ 40).

Si pjesë e fushatës së tyre kundër krimeve seksuale në luftë, Jolie dhe Hagës në vitin 2013 nisi një deklaratë duke u zotuar të ndjekë ata që janë përgjegjës dhe të sigurojë drejtësinë dhe sigurinë për viktimat që është nënshkruar nga më shumë se 150 kombe.

“Kjo është diçka përtej asaj që kemi parë më parëAta janë duke thënë:` Ju duhet ta bëni këtë, kjo është rruga për të ndërtuar një shoqëri, ne ju kërkojmë të përdhunoni`. Ne me të vërtetë duhet të kemi një përgjigje shumë të fortë në këtë grup”, ka thënë Jolie

Lajme të ngjashme

Back to top button