Këshilla e mjekëve: Mos i mbani “celularët e mençur” afër zemrës!

Njerëzit të cilët kanë të vendosur pajisjen “pacemaker”, e cila kontrollon rrahjet e zemrës, për personat që kanë ç’rregullime me to, nuk duhet në asnjë mënyrë që të mbajnë celularin në xhepin e sipërm.

Kërkimet e fundit tregojnë se “celularët e mençur” mund të ndërhyjnë në punën e kësaj pajisje dhe ta ndalojnë atë. Shkenctarët kanë testuar 308 njerëz më tre “celularë të mençur”, duke bërë 3400 thirrje.

Valët e celularit ndërhynin në punën e pajisjes, duke bërë që ajo të ndalonte së punuari. Para dhjetë vitesh, ekspertët këshilluan që celularët të mbaheshin 15 deri 20 cm larg kësaj pajisje, ndërsa me shfaqjen e “celularëve të mençur” këshillohet që celulari të mbahet në anën e kundër të pajisjes.

Dr. Carsten Lennerz nga Klinika për Problemet e Zemrës në Mynih, ka treguar se pajisja që kontrollon rrahjet e zemrës mund të fiket, nëse njerëzit që kanë një të tillë, e mbajnë afër saj.

Gjithashtu, edhe për njerëzit e shëndetshëm, të cilët nuk kanë problemne me zemrën, është këshilluar që të mos i mbajnë “celularët e mençur” në xhepin e sipërm, që i bie afër zemrës, pasi valët ndikojnë negativisht në këtë organ jetik./TCH

Lajme të ngjashme

Back to top button