fbpx

Obama thotë se SHBA ka ‘detyrim’ për të vepruar në Siri

Duke deklaruar se ndihet “i lodhur nga lufta”, por i vendosur për ta vendosur Sirinë para përgjegjësisë për përdorimin e armëve kimike, presidenti Barack Obama tha gjatë së premtes se është duke marrë në konsideratë një kundërpërgjigje të kufizuar ndaj asaj, që inteligjenca amerikane e vlerësoi me “besueshmëri të lartë” si sulmi sirian që vrau mbi 1400 persona.

Obama tha për reporterët se ende nuk ka marrë një vendim përfundimtar, por la të kuptohej për një ndërhyrje ushtarake, që sipas burimeve dhe ekspertëve që do të detyronte përdorimin e raketave “cruise” të lëshuara nga anijet e Marinës amerikane drejt objektivave të ushtrisë siriane, por jo në ndonjë depo të armëve kimike.

“Nuk ëshë në interesin e sigurisë kombëtare të Shteteve të Bashkuara, të injorohen shkelje të qarta” – të asaj që ai e quajti “normë ndërkombëtare” që ndalon përdorimin e armëve kimike, – tha Obama gjatë një takimi me krerët e vendeve baltike, Lituanisë, Letonisë dhe Estonisë.

Ai e quajti sulmin sirian një “sfidë ndaj botës”, që kërcënon aleatët amerikanë në rajon, Izraelin, Turqinë dhe Jordaninë, ndërkohë që shton edhe rrezikun që këto lloj armësh të bien në duart e terroristëve.

Më herët, Sekretari i Shtetit, John Kerry, publikoi detajet e një raporti të nxjerrë nga lista e dokumenteve sekrete të inteligjencës amerikane, në përpjekje për të fituar mbështetje brenda dhe jashtë, për një kundërpërgjigje ushtarake kundër qeverisë së presidentit Bashar al-Assad.

Gjithsesi, aleatët e NATO-s kërkojnë autorizimin nga OKB të ndonjë përgjigjeje ushtarake, diçka që si Kerry edhe Obama e kanë pothuajse të pamundur, për shkak të kundërshtimit të anëtarit të përhershëm të Këshillit të Sigurisë, Rusisë, një aleat i vjetër i Sirisë.

“Do të preferoja që komuniteti ndërkombëtar të kishte vepruar tashmë”, tha Obama, duke theksuar “paaftësinë e Këshillit të Sigurisë për të lëvizur përballë shkeljes së qartë të normave ndërkombëtare”.

Ai shprehu frustrimin e tij me mungesën e mbështetjes ndërkombëtare, duke thënë se “shumë njerëz mendojnë se diçka duhet bërë, por askush nuk kërkon ta bëjë atë”.

“Është e rëndësishme për ne të pranojmë se, kur vriten mbi 1000 persona, përfshi qindra fëmijë të pafajshëm, përmes përdorimit të një arme, që 98-99% e njerëzimit thotë se nuk duhet përdorur në luftë, dhe kur nuk ndërmerret ndonjë veprim, atëherë ne po u dërgojmë një sinjal atyre se normat ndërkombëtare nuk ka ndonjë peshë specifike”, tha Obama. “Madje, ky përbën një rrezik për sigurinë tonë kombëtare”

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close