fbpx

Përse turmat marrosen pas njerëzve të famshëm?

Mbi të gjitha në adoleshencë, po shpesh herë edhe përgjatë gjithë jetës, kërkojmë konfirmime në lidhje me identitetin tonë.

Një mënyrë për t’i gjetur është përmes përkatësisë në një grup: yje të spektaklit apo të sportit shndërrohen në pika referimi, sepse mundemi të bëhemi pjesë e “tifozerisë” së tyre.

Këto forma ekzaltimi kolektiv udhëhiqen prej mekanizmave biologjikë. Kur gjendemi të përfshirë në një grup, truri lëshon oksitocinën, hormoni që konsolidon lidhjet afektive, redukton drojën dhe rrit besimin tek tjetri: një lloj zamke kimike e marrëdhënieve shoqërore.

Oksitocina vepron edhe duke na reshtuar krah sjelljeve të të tjerëve.

Më shumë fjalë

Një studim i Universitetit të Leedsit në Britani ka demonstruar që, në brendësi të një grupi me shumë persona, vetëm një 5% prej tyre përcaktojnë skemën dhe lëvizjet e 95 % tjetër.

Kjo është arsyeja përse, pas përfundimit të një koncerti, do të drejtohen të gjithë për nga e njëjta dalje qendrore, duke injoruar ato anësore.

Eshtë edhe arsyeja në themel të shumë fenomeneve të histerisë kolektive, që lidhen me adhurimin e njerëzve të famshëm.

Lajme të ngjashme

Back to top button