fbpx

Shoqëria globale civile lancon – Forumin Social të Internetit

Një grup i organizatave të shoqërisë civile nga e gjithë bota ka formuar Forumin Social të  Internetit, për të sjellë  dhe artikuluar së bashku perspektivat   ‘internet ne duam’ dhe ‘Ueb ne duam’.

Duke u frymëzuar nga Forumit Botëror Social, dhe thirrjes së tyre të mprehtë, “Një tjetër Botë është e mundur”, grupi kërkon të tërheqë vëmendje urgjente për rritje të centralizimit të Internet për nxjerrjen e qirasë së monopolit dhe kontrollit socio-politik, duke pohuar se “Një tjetër Internet është i mundur !”.

Forumi Social i Internetit do të ofrojnë ndër të tjera një alternativë për të Forumin Botëror Ekonomik “Iniciativë Mundial Net”. Deri sa Forumi Botëror Ekonomik (FBE) dhe “Iniciativa Mundial Net ‘të mbledh elitat globale, Forumi Social i Internetit do të jetë një hapësirë pjesëmarrëse dhe  për të gjithë ata që besojnë se Interneti global duhet të eci përpara në interes të publikut.

Forumi Social i Internetit do të arrijë grupet në rrafsh lokal dhe lëvizjet sociale në të gjithë botën, do të jetë katalizues i një moskënaqësie që sfidon të ngulitura interesat e elitës aktualisht kontrollon se si Interneti është menaxhuar. Procesi përgatitor i Forumit Social të Internetit do të fillojë gjatë Forumit Social Botëror që do të  zhvillohet në Tunis, 24-28 mars, 2015.

“Përderi sa kompanitë më të mëdha të botës kanë çdo të drejtë për të debatuar të ardhmen e internetit, ne jemi të shqetësuar se perspektivat e tyre nuk duhet të përjashtojnë ato të përdoruesve të zakonshëm të Internetit që nuk kanë qasje në terrenin e privilegjuar FBE, në fund të fundit është ky interes më i gjerë publik që duhet të jetë i lartë në qeverisjen e internetit. Ne po organizojmë Forumin Social të Internetit për të siguruar që zëri i tyre të mos injorohet në korridoret e pushtetit, ” tha Norbert Bolloë, bashkëkoordinues i Koalicionit Vetëm Net, e cila është një nga grupet e përfshira në këtë nismë.

Forumi Social i Internetit, dhe procesimi i saj përgatitor, është menduar si një hapësirë për ndërtimin e ‘internet ne duam’ dhe ‘Ueb ne duam’. Ai do të mbështetet nga vlerat e demokracisë, të drejtave të njeriut dhe drejtësisë sociale. Ai do të qëndrojë për bërjen e politikave me pjesëmarrje dhe të promovojë media të komunitetit.

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close