fbpx

Debat: A ka inxhinieri politike me emrin VMRO?

Pse në historiografinë e Maqedonisë kohëve të fundit insistohet në kontinuitet historik për emrin VMRO për të gjitha organizata e mëparshme të cilat kanë luftuar për lirinë nacionale maqedonase dhe shtet të pavarur. Kjo ishte pyetja e cila u shtrua në promovimin e librit “Besnik deri ën vdekje, besimi dhe terrori në Maqedoninë revolucionare” nga hulumtuesi amerikan dhe profesor Kit Braun në GEM Klub e cila ofron të reja të fundit nga periudha para kryengritjes së ilindenit dhe Organizatës Revolucionare Maqedonase.

Vlladimir Millçin mysafirit nga SHBA Kit Braun i parashtroi pyetjen për emrin e Organizatës Revolucionerae Maqedonse (ORM) që e përdorë edhe historiani Dankan Peri.

“Vërej se në historiografinë e Maqedonisë emri ORM përdoret shumë më pak se VMRO dhe mendoj që kjo shpesh krijon probleme që janë jo vetëm shkencore por aktuale dhe politike.

Mysafiri nga SHBA Kit Braun tha se zbulimi i tij nga hulumtimi I bërë tregoi se personat e thjeshtë e kanë quajtur thjeshtë Organizatë.

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close