fbpx

A thua masakra e “Charlie”-es do të shtrëngoj Shengenin?

Ngjarjet e fundit në Paris i shtrënguan masat në Unionin Evropian. Në Danimarkë, Belgjikë,  Britani të Madhe flitet për bashkëpunim më të ngushtë të sigurisë me vendet tjera, për përforcimin e masave të përgjimit, për vëzhgim të internet – komunikimit dhe për krijim të të dhënave për ata që udhëtojnë. Dyshohet se ndryshimi i karakterit liberal të Shengen-Zonës, që sigurisht, nëse ndodh, do të na shtrëngojë edhe ne. Megjithatë, shumica e ekspertëve të sigurisë nga vendi vlerësojnë se kjo nuk do të kap edhe Maqedoninë si shtet.

Siç, shkruajnë disa nga mediet, UE është e fokusuar rreth çështjes për vendosje të bazës për të dhënat për persona që shfrytëzojnë linje ajrore në Union, i njohur si PNR (Passenger name records), që do të thotë se të dhënat personale të miliona qytetarëve të UE do të mblidhen dhe ruhen me vite të tëra. Spanja, me përkrahje të Francës dhe Gjermanisë, mundohet për kufizim të udhëtimeve pa pasaportë në Shengen – Zonën dhe për rikthim të identifikimin personal të qytetarëve gjatë kalimit të kufijve nacionale midis shteteve – anëtare.

Ekspertët nuk presin rishikim të  libelarizimit të vizave ose për atë se Qeveria e Maqedonisë do të përcjell shembullin e UE-së që të përforcojnë Legjislativen.

  • Qëllimi i çdo ndryshimi të rregullave në Shengen – Zonën nuk është në kahje të kufizimit të lëvizjes të qytetarëve të ndershëm, por drejt atyre që janë kërcënim i sigurisë të Unionit. Për qytetarët e Maqedonisë nuk do të ketë asnjë pasojë nga këto lloje të masave, për proceduarat e udhëtimit dhe lëvizjes në vendet e UE- thotë Nikolla Dujkovski, profesor në Fakultetin për siguri pranë Universitetit “Shën Klimenti i Ohrit”
  • Mirëpo, ekspertët për siguri që u konsultuam vlerësojnë se vendimet që po debatohet në UE pas sulmit në “Charlie Hebdo” mund pjesërisht të jenë në llogari të kufizimit të të drejtave dhe të lirive të përgjithshme të njeriut.
  • Këto masa nuk do të ndikojnë në Maqedoni në plan të përgjithshëm, as UE nuk do të shkojë deri në fundshmëri duke e vënë në pikëpyetje liberalizimin e Në rastin pas sulmit të “Charlie Hebdo”, bëhet fjalë për çështje nga natyrë e ndryshme. Vetë kryesit e sulmit terrorist janë francez, nuk janë në lidhshmëri me rajonin e Ballkanit Perëndimor. Në këtë  rast rajoni ynë nuk paraqitet si kërcënim – vlerëson Stojan Sllavevski, profesor pranë Universitetit Evropian në Shkup.

Njëkohësisht, në Danimarkë riaktivizohet  debati për bashkëpunim më të fuqishëm me vendet tjera të Unionit, por që të ndodh kjo është e nevojshme që Kopenhaga të shkëpus kauzat me të cilat vendi gëzon përjashtime në sferën e drejtësisë dhe të punëve të brendshme në UE, ngjashëm edhe  me  Britaninë e Madhe.

Në Belgjikë bisedohet për përforcimin e masave për përgjim dhe për mundësitë që ato të zgjerohen edhe për njerëz që kanë edhe vetëm “dyshim pasiv”. Por. Për këtë masë të kalojë, qeveritarët belg duhet që të fitojnë pajtueshmëri nga operatorët e celularëve, të cilëve u kanë borxh 75 milion euro për llogari të papaguara të përgjimit. Pastaj do të duhet të bindin shoqatat qytetare dhe partitë – e të majtës.

Tags

Lajme të ngjashme

Back to top button
Close